Preparats perquè la grip assoleixi el nivell d’epidèmia

Imatge d'arxiu

El CAP de Calella ha començat a administrar la vacuna contra la grip. Ho farà en una primera fase únicament a les persones que entren dins el col·lectiu de risc: majors de 60 anys, malalts crònics i personal sanitari. Serà fins el 4 de novembre, i a partir de llavors es podrà vacunar a les persones que ho demanin de forma voluntària. En previsió que la grip torni a assolir aquest any nivells epidèmics, la direcció del CAP ha definit com reordenarà el seu servei.

La directora del CAP de Calella, Susanna Curós, explicava a l’Info Migdia que el centre ha rebut, en una primera tongada, 400 dosis de vacuna contra la grip per atendre el col·lectiu de risc, i que rebrà la resta a principis i a finals de novembre. L’Agència de Salut Pública entrega les dosis gairebé comptades, va dir Curós, per la qual cosa tothom ha d’adreçar-se al seu centre primari de referència.

El virus de la grip es preveu que sigui aquesta temporada igual d’agressiu que l’hivern passat. El centre està preparat per donar la resposta adequada en cas que la incidència entre la població assoleixi nivell d’epidèmia. “Comptem que a finals de desembre i principis de gener pugui incrementar les visites espontànies i urgents, també l’activitat domiciliària quan cal que la valoració es faci a casa, adequant la nostra disponibilitat: tancant trams d’agenda i traient d’altres prestacions per poder donar abast a l’epidèmia de la grip”, va explicar.

Les vacunes atigripals actuals estan molt purificades i no provoquen reaccions locals, ha advertit el Departament de Salut, fent incidència a la recomanació de vacunar-se. La simptomatologia del procés gripal és tenir febre molt alta, de més de 38 graus, malestar general i tos intensa, i dolors musculars, i pot allargar-se un mínim de 5 dies i en alguns casos més d’una setmana.

En la campanya d’enguany s’incideix en el personal sanitari. Només un 19% dels professionals de la salut s’acostumen a vacunar, tot i formar part del col·lectiu de risc. La directora del CAP argumentava el perquè d’aquest poc seguiment entre els seus col·legues: “Va tenir mala premsa, sobretot quan es va crear la vacuna contra la grip A. Però el cert és que no arriba a cobrir el 100%, però sí el 90%. Som el col·lectiu més exposat, com també els treballadors de geriàtrics o escoles, i ens hauriem d’autoconvèncer que hem d’estar protegits davant la malaltia, perquè també en serem transmissors”.

Es calcula que la grip pot afectar entre el 5 i el 20% de la població general, i les persones grans i les que tenen malalties cròniques en són les més vulnerables. De fet, el col·lectiu que s’exposa a aquestes complicacions que poden derivar, fins i tot, en la mort.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *