S’han de subrogar els treballadors quan hi ha un canvi d’empresa?

La subrogació dels empleats és condició “sine qua non” en els casos de successió d’empreses que presten un mateix servei, i això afecta tant el sector públic com el privat. Així de rotund s’ha expressat l’advocat i assessor jurídic del sindicat CGT Maresme, Blai Abelló, consultat per les circumstàncies que han envoltat l’adjudicació del servei de consergeria municipal a Calella, que ha estat notícia per la renúncia a última hora de la mercantil que havia guanyat el concurs. L’expert laboralista afirma que això ve determinat per la llei laboral, en l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors, que preval sobre qualsevol conveni o plec de clàusules.

Blai Abelló, assessor jurídic de la delegació maresmenca del sindicat CGT, diu que no hi ha marge d’interpretació perquè la llei és prou clara i determina que s’han de subrogar els treballadors. És més, explica que el lloc de feina pertany a la persona que l’ha estat desenvolupant.

La llei de l’Estatut dels Treballadors, que està per sobre de qualsevol conveni, estableix a l’article 44 que davant canvis d’empreses, els empleats sempre s’han de subrogar. En el cas de Calella, els conserges pertanyen a un lloc de treball, no a una empresa. I la que entra, se’ls ha de quedar i sempre en igual o millors condicions, mai en pitjors (…) Si no els vol, ha d’acomidar-los i pagar-los el que els pertoca.

Per tant, en els casos en què les empreses entrants a la prestació del servei no volen quedar-se el personal que hi havia – segons Abelló – han de procedir al seu acomiadament amb caràcter improcedent i pagar la corresponent indemnització. 33 dies per any treballat.

I diu que és màxima en la contractació pública com també en el sector privat. I posa d’exemple el cas del servei de neteja de l’Hospital de Mataró.

Els treballadors i treballadores de la neteja de l’Hospital de Mataró, quan hi ha hagut canvi d’empresa, s’han hagut de subrogar a tots.

Abelló sosté que la subrogació dels treballadors de la plantilla no s’ha d’explicitar en el plec de clàusules dels concursos públics perquè és un precepte legal de rang superior i d’obligat compliment. De fet, hi ha una recent resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públics, del juny del 2019, que es pronuncia en aquesta mateixa línia.

Dona la seva opinió de què podria haver passat en el supòsit que la nova empresa no s’hagués fet càrrec dels treballadors, i aquests l’haguéssin denunciat.

Aquests treballadors haguéssin guanyat el cas, encara que l’empresa hagués al·legat que en el plec de clàusules l’Ajuntament no recordés que, davant d’una successió d’empreses, s’han de subrogar els treballadors. Entenc que l’Ajuntament pot dir que no ha recordat el que és una obvietat, que 2 més 2 fan 4.

L’empresa que va guanyar l’adjudicació del servei de consergeria dels edificis municipals de Calella, Wakeful SL, va comunicar divendres passat que hi renunciava. L’alcalde va reunir als portaveus dels grups municipals per informar-los i, en declaracions a Ràdio Calella TV, va dir que la decisió els havia sorprès i que la mercantil els havia traslladat que ja no estava interessada en prestar el servei. Sense més concreció.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *