Puigdemont convoca el referèndum d’independència per l’1 d’octubre

El president de la Generalitat ha anunciat avui, en un acte solemne al Pati dels Tarongers, la data i la pregunta del referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya. Carles Puigdemont ha comparegut flanquejat per l’executiu de Junts pel Sí, i els membres de la mesa i diputats que integren el bloc independentista a la cambra catalana. Prèviament hi ha hagut una reunió extraordinària del Consell Executiu.

Serà l’1 d’octubre i es planteja una pregunta binària, com el president mateix havia avançat prèviament.

“En exercici del legítim dret a l’autodeterminació que té una nació mil·lenària com Catalunya, es convoca el referèndum que se celebrarà el diumenge dia 1 d’octubre d’enguany, amb la pregunta: ‘Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?’. Aquesta pregunta estarà formulada en els tres idiomes oficials que hi ha al Principat de Catalunya: en català, en castellà i en aranès (…) La resposta que hi donin els nostres conciutadans, en forma de sí o de no, serà un mandat que aquest Govern es compromet a aplicar”, ha procedit Puigdemont.

Puigdemont ha precedit l’anunci de la data i la pregunta d’una extensa exposició de motius, en la que ha lamentat el cúmul d’intents fallits d’arribar a una resolució acordada amb el Govern de l’Estat del problema “profund i real” d’encaix de Catalunya i Espanya.

“Quan en tot aquests anys ens han demanat què volíem els catalans, sempre hem presentat propostes, de tota mena, i totes han estat rebutjades o seriosament retallades. Venim d’una llarga i decebedora col·lecció de ‘no’s’ per part del Govern espanyol i les Corts Generals de totes les propostes que els han estat adreçades per resoldre de manera acordada i dialogada el conflicte de Catalunya amb l’Estat espanyol. L’únic que no s’ha votat mai al Congrés ha estat la proposta del Govern espanyol per a Catalunya. Potser és que no n’hi ha cap, ni se l’espera”, ha dit.

El que s’ha produït aquest matí ha estat una declaració institucional, anunciant la convocatòria del referèndum, però no s’ha signat cap document oficial. D’aquesta manera el Govern vol evitar les impugnacions davant el Tribunal Constitucional.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *