Quan sabràs si ets membre d’una mesa electoral per a les municipals del 28M?

Imatge d’arxiu

Aquesta tarda se celebrarà el Ple extraordinari de l’Ajuntament de Calella per fer el sorteig de les meses electorals del 28M. S’escollirà un president i dos vocals per a cadascuna de les taules –i dos suplents per a cadascun dels llocs–, que seran els encarregats de vetllar perquè les votacions es desenvolupin correctament i de fer el recompte i l’escrutini provisional de la jornada. A Calella, que conforma un únic districte electoral, hi haurà 5 col·legis i un total de 19 meses en funcionament de les nou del matí i fins a les vuit del vespre. Ràdio Calella TV l’emetrà en directe a partir de les 18.30h.

Sota la supervisió de les juntes electorals de zona, els ajuntaments elegeixen per mitjà d’un sorteig públic a les persones que formaran part de les meses electorals, i les que seran suplents. Al bombo hi ha les persones que estan a les llistes d’electors del conjunt de meses, menors de 70 anys i majors de 18 anys, que sàpiguen llegir i escriure. Amb tot, els majors de 65 anys podran renunciar al càrrec sempre que així ho notifiquin a l’autoritat electoral. S’exclouen els calellencs i calellenques que fan 18 anys –i assoleixen la majoria d’edat– entre la data del sorteig i la data de celebració de les eleccions.

Com a requisit del sorteig, el president o presidenta de mesa s’elegirà entre les persones que tinguin el títol de batxillerat o el de formació professional de segon grau. Subsidiàriament, el graduat escolar o equivalent. Tots els membres de les taules de votació rebran una notificació i un manual d’instruccions per conèixer al detall les funcions que hauran d’exercir durant la jornada del 28 de maig.

Avui es designaran els membres de les 19 meses que hi haurà repartides en els 5 col·legis electorals que s’habilitaran a Calella per a les municipals del 28M. Estaran distribuïdes de la següent manera:

Fàbrica Llobet: 9 meses
Escola Pia: 3 meses
Freta (Costa i Fornaguera): 3 meses
Freta (Jovara): 2 meses
Biblioteca: 2 meses

Les persones que faran les funcions de president o presidenta de mesa, i de vocals, seran els encarregats de controlar que tot vagi bé durant la jornada de votacions i, en acabar, fer el recompte de les paperetes. Els tocarà treballar de les vuit del matí –una hora abans que obrin els col·legis electorals– i fins que s’acabi l’escrutini, a la nit.

Presentar-s’hi és una obligació, però hi ha causes que es poden al·legar per alliberar-se’n. La llei electoral no regula les excuses o al·legacions, però la Junta Electoral Central sí que té unes indicacions per unificar criteris i fixar algunes causes. Per exemple:

? Tenir més de 65 anys i sol·licitar-ho
? Tenir una discapacitat
? Ser pensionista d’incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa
? Estar de baixa mèdica
? Estar embarassada de més de sis mesos, de permís per maternitat o fins que la criatura tingui 9 mesos
? Estar a la presó o internat en un hospital psiquiàtric
? Haver estat membre de la mesa electoral anteriorment fins a 3 vegades en els últims 10 anys
? Ser víctima d’un delicte en què l’agressor tingui una ordre d’allunyament i voti al mateix col·legi electoral
? Tenir una reducció de jornada laboral per a cura de menor de 8 anys o cura de persona amb discapacitat
? Tenir una reducció de jornada per cuidar un familiar que no es pugui valdre per si mateix, sigui per edat, accident o malaltia i fins a segon grau de consanguinitat o afinitat

Hi ha altres casos en què la Junta Electoral de Zona entra a valorar les al·legacions que es presentin: estar malalt, tenir una incapacitat o estar pendent d’una operació, estar embarassada de menys de sis mesos, viure en una comunitat de clausura o haver anat a viure en una altra comunitat autònoma, per exemple. També en el cas de tenir fills menors de 14 anys i demostrar que no hi ha ningú més que se’n pugui fer càrrec, o bé tenir un esdeveniment familiar inajornable (i que puguis justificar que no anar-hi et fa perdre diners).

Un cop fet el sorteig, les juntes electorals tenen 3 dies per comunicar-ho a les persones elegides. Hi ha un termini de 7 dies per presentar al·legacions a la Junta Electoral de Zona d’Arenys de Mar, que haurà de respondre en un màxim de 5 dies. El que decideixi no es podrà recórrer a cap altra instància electoral, només per la via de la justícia ordinària.

Els membres de les meses electorals cobren 70 euros en concepte de dieta i, durant la jornada electorals, estan coberts per la Seguretat Social. A més, tenen dret a 5 hores de festa del seu lloc habitual l’endemà de les eleccions.

13.847 calellencs i calellenques estan cridats a votar

El cens electoral per a les municipals del diumenge 28 de maig està format per 13.847 calellencs i calellenques. Són 1.319 electors més que en els últims comicis del 2019.

Podran escollir entre les vuit candidatures que concorreran a les eleccions, tal com va quedar oficialitzat a partir de la publicació al Diari Oficial de la Província de Barcelona. Són les següents:

1️⃣ Estimem Calella-Ara Pacte Local amb Enric Gómez com a cap de llista
2️⃣ Junts Calella-Compromís Municipal amb l’actual alcalde de Calella, Marc Buch, com a cap de llista
3️⃣ ERC-Acord Municipal amb l’actual regidor i cap de l’oposició a l’Ajuntament de Calella, Xavier Ponsdomènech, que repeteix com a cap de llista
4️⃣ Calella en Comú Podem-Confluència amb l’actual regidor Sebastián Tejada de cap de llista
5️⃣ PSC-Candidatura de Progrés amb l’actual tinent d’Alcaldia Cindy Rando de cap de llista
6️⃣ CUP-Alternativa Municipalista amb Albert ‘Betu’ Comas de cap de llista
7️⃣ PP amb Celine Coronil com a cap de llista
8️⃣ VOX amb Yoheriver Fermín Silveiro de cap de llista

Estimem Calella i Junts es repartiran al 50% els drets electorals

La Junta Provincial de Barcelona ha resolt que els dos partits, Junts i el PDeCAT –que es presenta a les municipals amb la marca Ara Pacte Local–, es reparteixin a parts iguals els drets electorals adquirits a les passades municipals. La decisió té incidència a Calella, on concorreran a les eleccions del 28 de maig per separat amb dues candidatures: Estimem Calella-Ara Pacte Local d’Enric Gómez i Junts Calella de l’alcalde Marc Buch.

La resolució s’ha emès fruït d’una consulta feta per Ara Pacte Local que esgrimia que la majoria dels regidors obtinguts l’any 2019 estaven adscrits al PDeCAT. L’administració electoral considera que “no és possible especificar el percentatge de vots obtingut per cada formació política” i que cal “repartir-se per igual entre les formacions de la coalició el total dels vots obtinguts”.

Els drets electorals donen dret, en funció de la representació obtinguda, a cartelleria i banderoles al carrer, locals per fer actes i presència als debats i espais publicitaris dels mitjans públics entre altres.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.