Quines són les probabilitats d’impacte amb la Terra del meteorit 2009 FJ1?

La pel·lícula “Don’t look up” que s’ha estrenat aquestes festes de Nadal sobre la possible fi del món per l’impacte d’un meteorit sobre la Terra ha tornat a despertar l’interès per les qüestions astronòmiques. Malgrat que la cinta tracta de molts altres temes i és una sàtira molt crua de la societat actual, el cert és que s’ha convertit en un veritable fenomen i això ho podem comprovar aquests dies amb totes les notícies que parlen sobre cometes i asteroides que passen a prop del nostre planeta. Sobretot, del 2009 FJ1, un objecte qualificat de “potencialment perillós” que podria impactar el pròxim 9 de maig del 2022.

El president del Grup d’Astronomia de Calella, Joan Palau, ha minimitzat molt l’amenaça que suposa aquest meteorit.

La veritat és que és un neo, un asteroide proper a la Terra, però això no vol dir que impacti. Hi ha una probabilitat d’impacte nul·la, en aquest cas. Passarà a cinc vegades la distància entre la Terra i la Lluna.

Segons els càlculs de la NASA, el meteorit mesura uns 17 metres i viatja a una velocitat de gairebé 24 quilòmetres per segon. La probabilitat d’impacte estimada contra la Terra és d’1 entre 3.800.

En l’entrevista d’aquest matí a La Ciutat, el president del Grup d’Astronomia també ha comentat les missions que tenen en marxa les principals agències espacials mundials per contrarestar riscos més elevats. De fet, fa dos mesos es va enlairar la nau espacial perquè col·lisioni contra un asteroide. Es tracta de la primera experiència conjunta de la NASA i l’Agència Espacial Europea del que s’anomena la tècnica de defensa planetària activa.

No es tracta de destruir-lo sinó desviar-ne la trajectòria.

La missió DART està finançada pel magnat Elon Musk. L’objectiu és que el coet s’estrelli contra Dimorphos, un asteroide que, a la vegada, és satèl·lit d’un altre asteroide. El que s’anomena un sistema binari. Completa la seva òrbita al voltant del sol cada 770 dies i no suposa un perill real per la Terra. Simplement és el candidat escollir per provar i afinar la tècnica.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *