Residents i persones refugiades ucraïneses s’organitzen en una nova associació d’àmbit comarcal

Quan es compleix un mes de l’inici de la invasió russa a Ucraïna, continua produint-se l’arribada de persones que busquen refugi a Europa, i Catalunya és el destí per a moltes d’elles. Potser provisional o definitiu. Sigui com sigui, des de Calella s’estan fent accions per organitzar la resposta que se’ls ha de donar atenent les necessitats que té un col·lectiu integrat majoritàriament per dones i infants i joves. La comunitat ucraïnesa resident aquí, mobilitzada des d’un primer moment, ha iniciat el procés per constituir una associació a través de la qual vehicular totes les accions que s’han de promoure amb l’objectiu de facilitar l’adaptació a la que és la seva nova realitat. Ho ha explicat Vadym Soloninkin, la persona que ha liderat la campanya d’ajuda que s’està fent a Calella, i que té un punt fixe de recollida productes a la plaça de l’Església.

En una entrevista a Ràdio Calella TV, Soloninkin ha explicat que l’associació permetrà posar en contacte totes les comunitats de residents i persones refugiades que hi ha al Maresme i que volen ser útils a l’hora d’organitzar els productes que s’estan recollint a través de les diverses campanyes que hi ha en marxa.

Estem en el procés de constitució de l’associació. Tenim l’estructura feta, amb una seixantena de persones refugiades, moltes dones, que estan ajuntant a organitzar tots els productes i el material humanitari que estem recollint.

A Calella, on segons xifres oficials hi ha prop de 1.300 persones refugiades, amb molta presència d’infants –uns 500, aproximadament–, s’estan acabant de definir diverses activitats perquè puguin “recuperar la vida”, en paraules de Soloninkin. La comunitat local ha contactat amb equips de futbol ucraïnesos perquè facin entrenaments a la mainada i s’han organitzat cursos per a l’aprenentatge de la llengua, tant el català com el castellà.

Volen sentir que la vida continua, i viure. Tant és que al final es quedin aquí o marxin a un altre poble, s’apunten a les classes de llengua i als esdeveniments esportius que estem promovent per adaptar-se. Ja tindran la base.

La campanya d’ajuda a la població ucraïnesa continua centralitzada a la Plaça de l’Església, on hi ha el punt de recollida i entrega de roba i calçat per a les dones i infants que s’estan als hotels habilitats per Creu Roja, que lidera el programa d’acollida d’emergència de les persones refugiades. Ara, es recupera la crida perquè s’hi porti també productes d’alimentació infantil per enviar-los als hospitals que hi ha en territori de guerra.

Fa un parell de dies em van trucar d’un hospital militar perquè necessiten medicaments i ara productes d’alimentació infantils, com la llet en pols. Per això, demanarem ara una altra vegada que el poble ens porti aquests productes per enviar-los cap allà.

Vadym Soloninkin ha reiterat l’agraïment per l’acollida que s’està donant a Catalunya a les persones refugiades, i a Calella, especialment a l’Ajuntament –l’alcalde i la tinent d’Alcaldia de Solidaritat– a més de la Parròquia; i a tots els particulars i empreses que s’han posat en contacte amb ells. En resposta a això, diu que músics i professors que s’estan temporalment a Calella han expressat la seva voluntat d’organitzar un concert per donar les gràcies a tots els veïns i veïnes.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *