Salut confirma la versió del SEM quant al “timming” del trasllat de la menor morta a l’Hospital de Blanes

Compareixença de Núria Rams, directora general d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària

Continua oberta la investigació ordenada pel departament de Salut en relació a la mort d’una nena de 8 anys a l’Hospital de Blanes, on va ser atesa pel servei d’Urgències afectada d’una cetoacidosi diabètica, és a dir, una complicació relacionada amb el debut de la diabetis. Igualment, el Síndic de Greuges actuarà d’ofici en el cas i ampliarà la investigació al dissabte anterior, quan la família va portar la petita al CAP de Blanes i després de ser atesa la van enviar cap a casa. A tot això, ahir a la tarda, l’alcalde de Blanes va desdir-se de les explicacions que havia donat al matí -també a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV-, en les que es referia al contingut d’una conversa telefònica mantinguda amb el conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín.

En l’últim comunicat públic, Salut ha ratificat el timming donat pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) sobre la resposta que es va donar a l’avís rebut per part de l’Hospital de Blanes. La menor va entrar per Urgències a les 2:30h de la matinada, va ser diagnosticada i se li va començar a aplicar el tractament. Quan faltaven vuit minuts per les sis del matí (5:52h), el SEM va rebre l’avís per traslladar-la a l’Hospital Universari Josep Trueta de Girona amb un nivell de prioritat 1. Això significa que el centre podia mantenir estabilitzada la situació clínica de la petita. 26 minuts més tard, a les 6:15h, el SEM va confirmar el destí del trasllat i a les 8:10h, l’ambulància pediàtrica -la unitat de suport vital avançada pediàtrica- arriba a Blanes procedent de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Això no va poder evitar la mort de la pacient.

Salut ha obert un expedient informatiu per determinar si el diagnòstic va ser el correcte, si el nivell de prioritat de l’emergència es va marcar correctament i si l’ambulància va tardar massa o no.

També el Síndic de Grueges ha obert una actuació d’ofici. Demanarà informació a Salut per conèixer quin va ser exactament el temps en què va trigar a arribar l’ambulància i també investigarà l’actuació del CAP de Blanes, on la menor va ser visitada dissabte i des d’on se la va enviar cap a casa. El CAP també és un dels centres gestionats per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que a hores d’ara encara no s’ha manifestat públicament sobre el cas tot i que ahir es va explicar que s’emetria un comunicat.

El Departament de Salut serà qui vehicularà a partir d’ara tota la informació, i avança que s’esperarà a les conclusions que s’obtinguin. “No hi haurà cap altre canal de comunicació” mana el comunicat enviat pel departament. Una puntualització que arriba després que l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, donés a conèixer una conversa amb el conseller Comín -ho va fer també a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV, en què deia que el titular de Salut també hauria posat en qüestió la necessitat de fer el trasllat amb una ambulància pediàtrica havent-hi disponibles UCI medicalitzades. Hores després, l’Ajuntament de Blanes i l’alcalde es feien enrere. Van manifestar que ni el conseller havia avançat a Lupiáñez cap conclusió i que tampoc va valorar quin era el dispositiu necessari per intervenir.

Salut ha informat que Catalunya és l’única comunitat autònoma que disposa d’ambulàncies pediàtriques medicalitzades, un recurs molt especialitzat i que s’utilitza només per fer trasllats entre hospitals. Segons el SEM, el 59% de les seves actuacions es concentren en la regió sanitària de Barcelona.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *