Salut deixa de fer proves als contactes estrets asimptomàtics

El Departament de Salut ha activat el pla Delta i ha decidit deixar de fer proves de detecció als contactes estrets que no tinguin símptomes. El motiu és la saturació dels caps i l’escalada de contagis, que de moment no sembla baixar a curt termini. A partir d’ara els casos positius rebran un missatge de text al mòbil amb un enllaç perquè hi reportin tots els seus contactes estrets i després els rastrejadors els trucaran per indicar-los que han de fer una quarantena de deus dies. Ara bé, si no tenen símptomes, no els programaran cap prova.

La directora del Sistema Català de Salut, Gemma Craywinckel, ha argumentat que ara la seva prioritat és donar servei als malalts que sí que els cal atenció mèdica. 

Tenim un sistema sanitari, sobretot entorn de l’atenció primària, que està fregant el col·lapse. Tenim una gran dificultat per gestionar fluxos. Estem veient unes cues que no tenen sentit i no podem deixar que ens passi per alt algú que sí que necessiti una atenció del sistema sanitari i dels seus professionals clínics.

La consigna a partir d’ara és que els contactes estrets que no estan vacunats facin la quarantena a casa, sense passar pels centres d’atenció primària a fer-se una prova de detecció.

Si només ets un contacte estret, el que s’hauria de fer, en context de transmissió sanitària, és quedar-te a casa i fer bé l’aïllament. Si et trobes malament el sistema respondrà. Si no et trobes malament, queda’t a casa.

Continuen exempts de fer quarantena els contactes estrets asimptomàtics i vacunats amb pauta completa. Es considera que una persona està immunitzada després de set dies de la segona dosis de Pfizer i 14 dies en el cas de Moderna i Astrazeneca. Janssen també 14 després de la monodosi.

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *