Salut porta a Calella la nova campanya de prevenció del suïcidi

En l’última dècada, entre els anys 2012 i 2021, s’han produït unes 818 morts per suïcidi a la Regió Sanitària de Girona, que abraça les poblacions de l’Alt Maresme i la Selva. Una major detecció i atenció dels episodis d’ideació possibilita una intervenció precoç i més efectiva, i aquest és l’objectiu de la campanya de sensibilització “No el deixis caure en el pou del suïcidi” que ha posat en marxa el Departament de Salut, i que consisteix en la instal·lació d’uns vinils al carrer on s’hi indica el telèfon d’ajuda 061. A Calella, s’ha col·locat en plena plaça de l’Ajuntament i està previst que n’hi hagi també en d’altres punts estratègics de la ciutat.

Detectar les senyals d’alerta i demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061/Salut Respon. Aquest és l’objectiu de la campanya per prevenir el suïcidi que ha arribat a Calella en forma de vinil de color negre que aquests dies s’ha instal·lat a la Plaça de l’Ajuntament. Emula el pou en què cauen les persones que tenen conducta d’ideació suïcida. L’acció busca la reacció de l’entorn perquè els estengui la mà, un factor cabdal per prevenir pèrdues evitables, segons indica el Departament de Salut, que és qui la promou.

A Calella hi ha previst col·locar-ne en d’altres punts estratègics de la ciutat, on s’hi mantindran durant un mes. A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte el 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi.

Calella aprova el primer Pla local de prevenció de conductes autolesives

L’organització d’una jornada per a la sensibilització i la conscienciació sobre la prevenció de la conducta suïcida, elaborar un catàleg de recursos locals, formar professionals d’intervenció en primera línia o la creació de l’Espai Escolta Jove són algunes de les accions recollides en el pla local que acaba d’aprovar l’Ajuntament de Calella. Una iniciativa del grup municipal d’Esquerra Republicana que va rebre el suport de la resta de partits del govern i de l’oposició del plenari.

El document contempla tres nivells d’intervenció i 13 accions concretes. Abraça aspectes com la prevenció, l’atenció i l’ajuda, tant de persones amb ideació suïcida com del seu entorn, també en els casos en què finalment s’ha produït la pèrdua.

La regidora de Polítiques socials i Salut, Eva Cuadros, ha comentat aquest doble objectiu en declaracions a Ràdio Calella TV.

El pla té aquest doble objectiu: evitar les conductes autolesives entre el col·lectiu de joves i de gent gran, que són entre els qui té més incidència; i de l’altra, donar suport i ajudar a les persones i familiars que han patit aquesta situació, no deixar-los sols.

El Pla local de prevenció de conductes autolesives, vigent des de principis de febrer, s’ha elaborat comptant amb la participació de professionals de diversos àmbits com la psiquiatria, la psicologia o la infermeria, a més del treball social.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *