Sant Pol promou una marxa exploratòria de dones per detectar punts insegurs

Sant Pol de Mar organitza aquest vespre una marxa exploratòria per detectar possibles espais foscos del poble o poc amables per a les dones. L’objectiu de la ruta organitzada pel consistori amb la col·laboració del Departament d’Interior i el col·lectiu Punt 6, és reconèixer i analitzar aquells elements de l’urbanisme que condicionen la percepció de seguretat de les veïnes. En una entrevista a Ona Maresme, la regidora d’Equitat, Isabel Llari, ha explicat que amb aquesta ruta es vol incorporar la mirada de les dones en les transformacions de l’espai públic per fer-lo més segur i accessible.

Carrers segurs i espais amables, també de nit. Aquest és l’objectiu que persegueix el consistori santpolenc amb la marxa exploratòria que realitzaran aquest divendres pel municipi amb diverses veïnes de Sant Pol. Una marxa que ha de servir per detectar punts foscos en il·luminació, però també aquells espais amb problemes d’accessibilitat i visibilitat. Ho explicava ahir en una entrevista a Ona Maresme, la regidora d’Equitat, Isabel Llari.

La perspectiva de gènere en el model de seguretat és incorporar tots els teus itineraris quotidians – tant sigui de dia com de nit – i veure quin ús fas de l’espai públic i, per tant, que és allò que et pot fer por o provocar inseguretat. Aquesta marxa ens ajudarà molt per redissenyar espais i que totes les veus se sentin molt més segures.

A partir d’un recorregut a peu per alguns carrers del nord, s’explorarà el poble des de la perspectiva feminista i es parlarà sobre quins elements i quins entorns poden afavorir la percepció d’inseguretat en la vida quotidiana de les santpolenques. Per a la creació de l’itinerari la regidora ha detallat que s’ha tingut en compte la percepció de moltes veïnes de Sant Pol que divendres passat van reunir-se en una primera trobada per compartir impressions.

En aquesta primera sessió el que vam compartir entre totes les assistents eren quins eren els nostres trajectes quotidians i dins d’aquests, en quins punts no ens sentíem segures i aquells que sí.

La marxa i els espais identificats com a insegurs o problemàtics serviran al consistori per començar a aplicar polítiques amb perspectiva de gènere. La regidora apunta que amb accions tan senzilles com podar arbustos o eliminar males herbes, il·luminar més un espai o fer unes voreres més amples s’aconsegueix fer una sensació de més seguretat als vianants.

Estem parlant de carrers mal il·luminats, que tan sols els hi cal reforçar punts de llum. O carrers molt estrets, perquè hi ha cotxes aparcats, això genera racons i ens podem sentir insegures o per exemple places o zones més enjardinades on no ens sentim còmodes.

Aquesta iniciativa s’emmarca dintre del projecte d’urbanisme seguretat i gènere impulsat pel Departament d’Interior de la Generalitat a un total de 18 municipis de Catalunya. L’empresa encarregada de dirigir-les és Col·lectiu Punt 6. La marxa sortirà avui divendres dia 27 de la plaça Anselm Clavé a les 18 h.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *