S’aproven el nou Reglament de Participació i el Consell de Ciutat de Calella

Urnes de recollida de votacions pels Pressupostos Participatius, en una imatge d'arxiu

El ple municipal va aprovar el nou Consell de Ciutat i el Reglament de Participació, el document que especifica de quina manera podrà la ciutadania participar en els diferents espais públics. El regidor de participació, Marc Buch, considera el reglament realista i amb possibilitats de continuació en el temps.

«El nou text respon a la implicació de la ciutadania i dels diferents actors de la ciutat per avaluar i compartir decisions sobre les polítiques i actuacions públiques. La millora de la qualitat democràtica, mitjançant els mecanismes que fomentin, desenvolupin i garanteixin la participació ciutadana a la nostra ciutat és l’objectiu d’aquest nou reglament. És un reglament actualitzat, adequat als temps actuals. Mica en mica estem aprenent el que és la cultura participativa, tant la ciutadania com nosaltres. Per tant, crec que és un reglament realista, que es pot desenvolupar i, per tant, que és adequat als temps»

El grup municipal d’ICV esperava un reglament que atorgués més capacitat d’intervenció a la ciutadania i va decidir abstenir-se.

«Personalment, hem advocat per un Reglament de Participació ciutadana amb uns consells més oberts, tan deslligats com fos possible de nosaltres, del ple, de l’equip de govern, amb més audiències públiques, més possibilitats d’intervenció en els plens… bàsicament la cosa anava per aquí. Acceptem agraïts les consideracions que ha tingut el regidor Buch a les nostres demandes, i per tant, nosaltres ens abstindrem»

Jan Catà, del grup municipal de la CUP, va destacar que era una «demanda explícita de la CUP de crear un sistema de participació ciutadana directa», però igual que ICV, també es van abstenir.

«Nosaltres ens hi abstindrem i m’explico. Hi ha alguns aspectes d’aquest reglament en el qual nosaltres entenem que es dóna molt de pes en un Consell de Participació el qual, sota el nostre punt de vista, hauria de tenir una configuració més flexible, però això entenem que és un altre debat i això no entra en aquest reglament i entraria, en tot cas, en els termes del consell, però una cosa va lligada amb l’altra i no podíem deixar de dir-ho avui»

La regidora d’ERC, Cristina Gómez, va subratllar el fet que els joves a partir de 16 anys també podran participar en les consultes ciutadanes, una de les novetats del nou reglament.

«Volíem posar sobre la taula que ens sembla, i va ser una proposta acceptada pel govern la qual cosa agraïm, el fet que les consultes ciutadanes hi podran participar les persones a partir dels 16 anys, és a dir, els joves de 16 a 18 anys, que d’entrada no es preveia. Va ser una proposta que vam fer, ens semblava que per comparació amb altres obligacions que ja tenen els joves en aquesta edat, ens sembla que el dret de participar en discussions i en consultes ciutadanes era pertinent»

El nou Consell de Ciutat i el Reglament de Participació es va aprovar finalment amb els vots a favor del PDeCAT i el PSC.

El Consell de Ciutat l’integraran l’alcaldessa, que en serà la presidenta, un regidor que n’ostentarà la vicepresidència, una persona de cada grup polític amb representació al Ple, els tinents d’alcaldes, un representant de les entitats, gremis empresarials i institucions de la ciutat, representants de cada consell sectorial, persones de prestigi social, cultural o cívic proposades per Alcaldia, la persona responsable de la Sindicatura Municipal de Greuges de Calella i la Secretaria del Consell de Ciutat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *