Set cantades d’havaneres de juny a desembre

Ja tenim a mà el programa de la temporada d’havaneres de Calella per aquest 2024. Hi ha una activitat prèvia – ja en marxa – perquè els escolars de 4t de primària de l’Escola Freta descobreixin i coneguin una mica més dels anomenats cants de taverna: els orígens, els instruments que li donen sonoritat i els grups que l’han popularitzat. S’ha fet una de les dues sessions d’aquest monogràfic sobre cultura popular. A partir del mes de juny, es preveuen un total de set cantades d’havaneres, començant per la que oferiran els Faroners de Calella al sopar al carrer de Raval/Bruguera, el dissabte 15 de juny, per la Festa Major petita de Sant Quirze i Santa Julita.

Cantada d’havaneres amb els Faroners al sopar al carrer de Raval/Bruguera per la Festa Major de Sant Quirze i Santa Julita. Serà la primera de les set que s’han programat en la temporada 2024 que organitza l’Associació Foment de l’Havanera de Calella. No hi faltarà el rom cremat.

Tampoc a la gran cita del mes d’agost al Passeig Manuel Puigvert, al costat del mar. Serà la quarta edició de la Mostra de Cant de Taverna i Havaneres del Maresme amb un cartell de luxe: Barcalora, Ultramar i el grup local; i amb la participació del Taller d’Havaneres de l’Espai Caixa. Hi haurà sardinada popular per sopar i degustació de rom cremat. El president de l’entitat, Lluís Sarriera, conductor del programa A RITME DE 2X4, recorda el xàfec de l’any passat que va obligar a cancel·lar l’esdeveniment.

La sardinada començarà a les vuit del vespre i després les havaneres. Sempre haviem celebrat la mostra l’últim dissabte d’agost, però hem decidit avançar-lo una setmana perquè queia massa tard. Per sort, ja ens han dit que aquell dia no plourà [riu].

L’11 de setembre hi haurà l’actuació dels Faroners per acabar els actes de la Diada Nacional de Catalunya, a la mateixa plaça Catalunya. La cantada s’acompanyarà d’una botifarrada de la que se n’encarregarà Calella Marxa. Tot plegat arrencarà a les vuit del vespre.

L’Associació Foment de l’Havanera de Calella participarà amb un estand a la Fira de Calella i l’Alt Maresme, del 20 al 23 de setembre, des d’on s’emetrà un especial del programa A RITME DE 2X4 que condueix Sarriera. El diumenge de fira, a l’hora del vermut, també hi haurà cantada al recinte del Passeig Manuel Puigvert.

“El camí de la contradansa a l’havanera: 1829-1927” és el títol que acompanya el llibre que de forma retrospectiva ressegueix els primers cent anys de la música que s’ha fet pròpia de les poblacions de costa i pesqueres de Catalunya. Es presentarà el 18 d’octubre a la biblioteca municipal Can Salvador de la Plaça. L’autor hi recorda obres com La Paloma, El Arreglito, O Sole mío o Siboney i en publica la partitura.

Són els 100 anys que van del cant criollo fins a convertir-se en l’havanera que coneixem avui en dia (…) Al llibre hi ha 12 cançons, amb les seves partitures per a un quintet de corda i veu de tenora i soprano.

Les cantades cinc i sis seran en el marc de la segona edició de l’Havacafè de Cant de Taverna a Can Salom, els dies 25 d’octubre i 8 de novembre. Seran actuacions de caràcter intimista amb la participació dels Faroners i el grup Lluna, Foc i Rom d’Arenys de Munt.

I s’acabarà amb l’actuació solidària per la Marató de TV3 a la Plaça de l’Església, el diumenge 15 de desembre, amb got de rom cremat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *