Si us agrada veure imatges antigues de Calella, no us perdeu la projecció de demà dimecres

Imatge: Llibre Calella d'Altre Temps de Domènec Mir.

Una proposta conjunta de Foto-Film i la Biblioteca Can Salvador de la Plaça, sota el títol Petites Històries de Calella. Ja fa anys que organitzen aquesta projecció a l’estiu, on es passen imatges que els socis de l’entitat guarden a les seves prestatgeries i que són part del llegat històric de la nostra ciutat.

La projecció de demà està emmarcada dins el 90è aniversari de l’arribada del cinema amateur a Catalunya, i picarà l’ullet a qui en va ser el pioner a Calella, Domènec Mir i Moragas. En Josep Mª Colomer és membre de Foto-Film Calella.

En Domènec Mir era dels que tenia més imatges cinematogràfiques perquè feia molts viatges, els filmava i aleshores les seves pel·lícules es passaven a la Sindical i eren molt conegudes, igual que les del Dr. Puig, que també era un altre cineasta amateur. Feien cinema de viatges. En Domènec Mir també havia fet pel·lícules que recordem, alguna de l’oest, tot en pla més d’humor i ironia.

De la col·lecció de Santiago Marrè, es veuran unes imatges de l’any 1964 del 4rt aniversari de la Creu del Turó de Llevant, que Colomer recorda van portar fins allà la Unió Excursionista de Catalunya i els escoltes, on cada any molts calellencs es traslladaven per celebrar plegats un Aplec.

La UEC i els escoltes van portar una creu, no sé si encara hi és, al Turó de Llevant, allà on hi ha el radar dels avions. Aquesta creu la van traslladar des de Calella fins allà, la van muntar i cada any s’hi anava a fer un aplec. El vicari feia una missa i era una activitat de la Unió Excursionista de Catalunya amb els escoltes que hi havia a Calella.

Les primeres obres que es van fer a l’N-II, al tram que va de Calella a Sant Pol de Mar, també estan recollides en aquesta projecció. Unes imatges del NODO, que formen part del fons documental de Calella TV.

Unes imatges que va recollir en Josep Martí Gay que ha fet la feina de digitalitzar el fons de Calella TV, on va trobar imatges del NODO de quan es van fer les obres de la variant de Calella a Sant Pol.

Petites Històries de Calella també passarà el curtmetratge Terra d’Escudella del calellenc Albert Arcas, enregistrat l’any 2007 al Mercat Municipal.

Un curtmetratge que recull imatges de com es fa una escudella. És un documental dedicat a la seva mare, que és la que fa l’escudella, que comença anant al mercat a comprar tots els productes per fer una bona escudella. Es veu el mercat d’aquell temps, amb les persones que hi havia. És història del personal que estava treballant al mercat en aquell temps.

I per acabar, i de la col·lecció de la família Súria, un recull d’imatges de l’any 1977 del 50è aniversari de l’Aplec de la Sardana de Calella, on es poden veure algunes de les persones que van formar part de la primera agrupació sardanista que hi va haver a la ciutat.

La família Súria va donar a Foto- Film unes imatges en 8 mil·límetres on es recollia el 50è aniversari de l’Aplec de Calella, que va ser el primer que va organitzar l’Agrupació Sardanista. Hi ha imatges de quan estan muntant al Pati de l’Os, de quan esmorzen. Hi surt gent de la primera agrupació sardanista. Un dels mèrits és que hem recollit les sardanes que s’hi van estrenar.

La projecció començarà a les nou del vespre al Pati de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Tot i que l’entrada és lliure, l’aforament és limitat. Es recomana anar-hi amb temps per poder asseure.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *