Tots els partits excepte Cs donen suport al Govern Municipal per haver tirat endavant la Festa Major

Distància i mascareta han estat les paraules més repetides durant els dies de Festa Major, condicionant totes les activitats que s’han celebrat dins la programació de la Minerva en temps de Covid-19. En general, els partits de l’oposició han celebrat que el Govern de Junts per Calella i el PSC hagi fet una aposta per la cultura, encara que amb matisos sobre el què i el com. Excepte Cs, que considera que l’actual situació de pandèmia feia necessària suspendre la Festa Major.

L’alcaldessa, Montserrat Candini (Junts per Calella), s’ha mostrat altament satisfeta per com s’ha desenvolupat la Festa Major de la Minerva, malgrat els condicionants imposats per la pandèmia. Ha recalcat que s’ha prioritzat la salut però en equilibri amb l’oportunitat de celebració col·lectiva. En l’entrevista d’aquesta matí en l’estrena de la nova temporada del programa La Ciutat, Candini ha destacat per damunt de tot la bona resposta ciutadana a tots els actes que s’han celebrat. I ha recordat que es va reaccionar i donar resposta immediata, i d’altura, a la cancel·lació d’última hora dels concerts d’Oques Grasses, substituïts per Gertrudis.

Aplicar allò que ens toca, de forma rigurosa, però alhora la cultura ens dona gaudi, cohesió social i benestar psicològic. Molt contenta de ocm ha anat i de la resposta, tothom ho ha entès perfectament. Fins i tot amb el programa d’Oques Grasses, que la nit abans van tenir coneixement del positiu del bateria i al cap d’unes hores teniem alternativa.

Esquerra llança algunes crítiques sobre com s’ha dissenyat la programació de la Minerva per part del Govern Municipal, tot i recolzar d’entrada l’aposta per la cultura. El portaveu republicà, Xavier Ponsdomènech, lamenta haver-se assabentat de la programació pràcticament a última hora i troba a faltar la presència de més actes tradicionals. Tampoc està d’acord amb el fet que s’hagi cobrat entrada per assistir als principals esdeveniments.

Hem de reforçar la idea que la cultura és segura i hem d’imaginar fórmules perquè no quedi aturada (…) Que ens assabentem el 14 de setembre d’una contractació feta el 5 d’agost, creiem que no és de rebut (…) Hi ha hagut molts actes de pagament i a nosaltres ens hauria agradat fer-la més oberta a tothom, amb actes gratuïts, encara que això impliqui prescindir de grans cartells.

Des d’Esquerra es demana recuperar el treball del teixit cultural dins la comissió del Consell Municipal que s’encarregava de definir el programa de Festa Major per tal que tothom se’n senti partícep.

A grans trets, Calella en Comú valora positivament la Festa Major de la Minerva, tot i que les restriccions sanitàries han impedit que tingui l’esperit de celebració comunitària que li és pròpia. Això ha fet, segons el portaveu dels comuns, Sebastián Tejada, que s’hagi quedat pràcticament en una programació d’espectacles organitzats de forma “asèptica”. Diu que cal millorar el tractament dels residus a l’espai del vermut solidari. Per Tejada, l’experiència d’aquesta edició reforça la seva idea de prescindir de l’envelat de mar.

Ha sigut positiu l’ús intensiu de la Fàbrica Llobet. No hauria de ser una excepció sinó que s’hauria d’instaurar de cara al futur. És molt més barat que la carpa, que costa 50.000 euros, estalviem molèsties als veïns i evitem incerteses meteorològiques. Això sí, cal invertir en la millora de l’acústica com dèiem al programa electoral.

Els comuns creuen que la festa s’hauria de centrifugar i fer-la arribar a tots els barris de Calella, i recuperar la comissió organitzadora amb la implicació del teixit local per assegurar-ne el caràcter popular. Diuen que aquesta edició de la pandèmia ha de servir també per repensar la Fira de Calella i l’Alt Maresme, que no s’ha celebrat.

La valoració des de les files del PSC és molt positiva. La regidora Cindy Rando, responsable de l’àrea de Govern de Participació, destaca l’alta participació que s’ha registrat en tots els actes i el compromís de tots per complir amb les mesures de seguretat sanitària: distància i ús obligatori de la mascareta. Rando posa de relleu l’aposta de l’executiu per la cultura.

A Calella s’ha volgut apostar per una Festa Major segura, promoure la cultura de manera segura. O més ben dit, defensar la cultura que forma part de les nostres vides i ens identifica. Calella és de les poques poblacions que ha apostat pels concerts en directe. Per això agraim als professionals que hi han participat, la seva implicació i adaptació. Entenem que no és fàcil, però entre tots ho hem aconseguit.

Des del PSC es destaca que s’ha fet la contractació d’un grup de joves en situació d’atur per ajudar en la logística i el desenvolupament dels actes.

La CUP felicita el Govern Municipal per haver continuat apostant per la cultura en uns moments de complexitat i de preocupació per la crisi de la Covid-19. Amb tot, li retreu que no s’hagi obert a la participació de partits i teixit social en la confecció del programa, i critica el sistema de pagament per accedir als espectacles com a fórmula per controlar l’aforament i garantir l’assistència. Núria Freixas parla, per exemple, de les propostes adreçades al públic familiar. I lamenta que s’hagués triat l’Església per a les actuacions i exposició dels Gegants.

Per a una família de tres membres, un espectacle costava 6 euros. Si vas a tres espectacles, et costa 18 euros, quan abans es pagaven 3 euros per accedir al recinte (…) Vincular la Festa Major a una religió no és correcte perquè ha de ser un esdeveniment plural. Més quan els Gegants es van quedar dins l’Església i per veure’ls, perquè són un element molt propi dels dies que als nens els agrada, havies d’anar allà quan tenim un poble molt plural a nivell religiós.

El partit cupaire creu que la Fàbrica Llobet-Guri no era el millor espai per als concerts i hagués apostat per fer-los a l’aire lliure, al Parc Dalmau, per exemple; atenent a les recomanacions anti-covid-19. També ha trobat a faltar el servei de barra, gestionat per les entitats locals i complint amb totes les normatives; com diu Freixas hagués sigut possible.

El posicionament de Cs diferent de la resta de partits. En un comunicat que ha fet arribar a Ràdio Calella TV, el partit taronja exposa que, sota el seu criteri i en base a l’actual situació de pandèmia, hagués optat per suspendre la Festa Major, entenent que es tracta d’una decisió complicada. Tot i reconèixer que la cultura també és un element de dinamització davant la crisi econòmica derivada de la pandèmia, Cs diu que ara és moment d’extremar les precaucions i prendre totes les mesures de seguretat possibles.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *