Txell Botey (candidata al Premi Ciutat de Calella 2019): “Estimo el teatre que fem, el teatre familiar”

L’actriu calellenca i fundadora de la companyia Teatre al Detall, Txell Botey, ha rebut amb sorpresa i molta gratitud la seva nominació al Premi Ciutat de Calella 2019. La seva candidadura ha estat a proposta dels Amics de la Poesia, a qui agraeix que hagin pensat en algú del món de la cultura per al reconeixement que convoca l’Ajuntament de Calella i que s’atorga per votació popular. Botey es proclama una ferma defensora del teatre familiar al qual s’ha dedicat en els últims 15 anys amb la companyia que va crear amb Xavi Idàñez i que li ha valgut premis del públic, de la crítica i dels seus companys de professió.

En declaracions al programa La Ciutat, aquest matí, Botey agraeix que se l’hagi proposat per rebre el premi que convoca l’Ajuntament de Calella per distingir trajectòries particulars. Especialment per haver pensat en algú de la cultura en un moment en què el sector encara pateix la crisi. Ella va fundar fa 15 anys la companyia Teatre al Detall, un projecte compartit amb Xavi Idàñez, que els ha fet recollir molts premis en els últims mesos per l’espectacle La nena dels pardals.

Justament aquest any en fa 15 que vam fundar la companyia Teatre al Detall, amb el Xavi Idàñez. I això ja és una proesa en el món de les arts escèniques, que haguem sobreviscut tot aquest temps fent el teatre que ens agrada. Aquest any ha sigut com la culminació amb la pluja de premis, hem guanyat quatre premis que és molt excepcional i ens ha fet molta il·lusió perquè també pensem que la cultura no passa per un bon momen, sempre hi ha d’altres coses que se situen per davant, i aquestes petites coses que fan destacar sempre ajuden.

S’autoproclama una ferma defensora del teatre familiar, que lamenta no acabi de tenir tan bona premsa com els altres. Botey assegura que la seva companyia hi creu i se l’estima, que treballen a diari per dignificar-lo.

El teatre familiar està ple d’imaginació i creativitat i que arriba, com diu el nom, a tothom. Es parla de qualsevol tema, no té límit, però l’únic és que ho adaptem al seu llenguatge. Als nens no només els podem explicar el Patufet i la Caputxeta Vermella, no és veritat. Se’ls pot explicar moltes coses, es poden emocionar, per exemple nosaltres tenim un espectacle que parla sobre dictadures i totalitarismes.

Es refereix a La nena dels pardals, un espectacle amb el qual han guanyat el Premi Butaca, el Premis de la Crítica, el reconeixement a la Mostra d’Igualada i també un premi Enderrok al millor disc per al públic infantil i familiar per les músiques de La Tresca i la Verdesca, amb la que hi col·laboren sempre.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *