Un calellenc es vesteix de Ple i fa el Salt de Plens de Patum

plens joan1

És el Joan Villaret, que li van cedir el salt gràcies a la seva amistat amb gent de Berga, concretament un amic comú amb el cap de colla de la comparsa de Plens. Ja li havien concedit un salt fa anys però no el va poder fer. Finalment aquest diumenge passat va ser el seu dia.

plens joanCada dijous de Corpus i cada diumenge següent a Berga es fa la Patum, tant la de lluïment al migdia com les que es fan completes a la nit. I és en aquestes Patum completes quan hi ha el que s’anomena «el salt de plens», on 100 dimonis amb 9 fuets pirotècnics -sis al cap i tres a la cua- omplen de foc la Plaça de Sant Pere.

Joan Villaret ha explicat que les sensacions són increibles, però també són moments molt durs. “La carota fa molt mal, estàs molt nerviós, saps que la Plaça està plena de gent i és un moment complicat. No estem acostumats a portar res a la cara i l’adaptació és difícil. Et vas adaptant a mesura que puges a la plaça i després tot va fluïnt. Les sensacions de saltar un Salt de Plens són espectaculars, perquè a la plaça estem acostumats a que t’empenyin i a estar apretats, que et facin mal… i un lpe salta pràcticament sol, és el protagonista. És espectacular saltar a plaça i que ningú et toqui”.

Van trigar a vestir-lo durant tota la primera i segona passada del salt de patum, que acaba amb el salt de plens. Hi ha 25 vestidors per fer 100 plens i tothom vol ser dels últims, ja que la carota fa mal i deixa marca. Ell encara té les ferides al cap.

plens joan3Joan Villaret ha volgut posar en relleu també el paper de l’acompanyant, una peça clau per als que fan de plens. “Sense l’acompanyant el Ple no hi veu, és el que et guia i el que et porta, el que pateix i el que es crema. És una peça fonamental. No té el protagonisme que hauria de tenir. Tenia un bon acompanyant, el Jacint Tubau, amic de tota la vida de Patum, company de carrera, un gran patumaire que ho va fer genial“.

Joan Villaret espera que algun any pugui tornar a rebre l’honor que li cedeixin un salt de plens i repetir l’experiència d’aquest any.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat