Un uròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva presenta un estudi que permet aprofundir en el coneixement de la litiasi

Hi ha molt tipus i moltes causes que provoquen les pedres al ronyó, la litiasi, que afecta entre el 5% i el 15% de la població general. Gairebé la meitat reincidirà en els següents anys, el 70% en un termini de 10 anys. Un uròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha dedicat la seva tesi doctoral a l’estudi d’aquesta malaltia i els resultats han estat reconeguts amb una qualificació Cum Laude. L’ha presentat al congrés europeu de l’especialitat i ho farà pròximament als Estats Units d’Amèrica. El doctor Xavier Arnau Sabaté ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia la rellevància de les conclusions de l’estudi a nivell pràctic, per determinar en un període curt de temps quin és el tipus de litiasi que pateix el pacient i iniciar ràpidament el tractament preventiu.

El doctor Xavier Arnau Sabaté ha estudiat com el coneixement de la lesió que provoca els càlculs al ronyó i la seva composició, combinat amb l’analítica de l’orina permet precisar el tipus de litiasi que es pateix i iniciar el tractament preventiu amb rapidesa.

Amb aquest estudi, i a partir d’una tècnica quirúrgica, hem pogut aconseguir podem veure la lesió que origina la pedra i, amb això, podem intuir la composició bioquímica de la orina per fer un tractament preventiu i evitar la reincidència.

Segons ha explicat el doctor, fins ara es trigava entre 3 i 6 mesos a conèixer la composició dels càlculs i disposar de l’estudi d’alteració de l’orina.

La prevalença de la malaltia és d’entre el 5% i el 15%, encara que pot arribar fins al 20% en punts del clima mediterrani. La climatologia és un dels factors externs que la provoquen, també la dieta.

Dietes molt restrictives, de pacients vegans o vegetarians, o tota l’alimentació que és ‘fast food’, rica en greixos, farà que augmenti cada vegada més la prevalença de diferents tipus de litiasi. Pacients que tenen dietes molt riques en greixos formaran un tipus de litiasi; en canvi gent que té dietes restrictives, s’ha demostrat que tendiran a formar altres tipus de pedres. Hi ha molts tipus de litiasi i cal individualitzar molt bé cada cas.

Els factors genètics són també determinants per desenvolupar la malaltia.

El doctor Xavier Arnau Sabaté ha dit que sempre aconsella als seus pacients beure abundants líquids, sobretot aigua. És una de les maneres de prevenir-la, com també evitar els abusos amb la sal en els menjars.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *