Una de cada quatre persones infectades pel VIH ho desconeixen

Imatge de la campanya de BCN Checkpoint sobre la Setmana Europea de la Prova del VIH

Aquests dies, i fins divendres, a Catalunya se celebra la Setmana Europea de la prova del VIH i les hepatitis, que insisteix en la importància de la detecció precoç d’aquestes malalties infeccioses. L’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda tots els dispositius que les personen tenen al seu abast per realitzar-se la prova, punt de partida per a rebre un bon tractament i evitar, amb les mesures necessàries, evitar la reinfecció i la transmissió. Hi ha tota una xarxa de farmàcies que ofereixen el test ràpid de detecció del VIH, tres de les quals estan a Mataró.

La cap de secció de Vigilància, Prevenció i Control de les Infeccions de Transmissió Sexual i el VIH ha dit en una entrevista a l’Info Migdia que una quarta part dels infectats ho desconeixen. “S’estima que aproximadament a Catalunya hi ha 33.000 persones infectades pel VIH, de les quals un 25% ho desconeixen. De la mateixa manera, pel virus de l’hepatitis també hi ha una elevada proporció de persones que hi conviuen i que no els dona cap simptomatologia. No ho sabran a no ser que es facin les proves”, ha recalcat Rosa Maria Mansilla.

Hi ha diferents punts on acudir per sol·licitar les proves del VIH i altres malalties infeccioses. Hi ha, per exemple, 128 farmàcies acreditades arreu de Catalunya on es fa el test ràpid, tres de les quals estan a Mataró. Són les més pròximes a Calella.

“Hi haurà persones que prefereixin anar al metge de capçalera, a les farmàcies o altres optin per les associacions que tenen molta experiència amb el VIH i fer-se les proves d’altres ITS. La transmissió per via sexual representa el 80% de les infeccions i l’homosexual, el 60% dels casos”, ha exposat.

Mansilla, que ha recalcat que la detecció precoç és un dels pilars estratègics per evitar la infecció, ha parlat en termes de pràctiques de risc i no de col·lectius de risc, com s’havia fet fins ara. És per això, que la prova s’aconsella a les parelles sexuals de persones infectades, a parelles estables que volen deixar d’utilitzar el preservatiu, qui hagi patit una agressió sexual, persones procedents de països amb alta prevalença del VIH, o dones embarassades o que volen tenir un fill.

Per a més informació es pot trucar al 061 CatSalut Respon.

A continuació podeu recuperar l’entrevista a la cap de secció de Vigilància, Prevenció i Control de les Infeccions de Transmissió Sexual i el VIH de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *