Una nova normativa europea prohibirà la pesca del lluç, el rap o la gamba

Acord per prohibir la pesca d’espècies com el lluç, el rap o la gamba en 400 quilòmetres quadrats del litoral català, és a dir, des del golf de Roses fins al delta de l’Ebre. Científics, pescadors i administracions han acordat aquest tancament total amb l’objectiu d’afavorir la regeneració del fons marí i adaptar-se així a les exigències de la Unió Europea. Una nova normativa europea que se suma a les recents que la pesca d’arrossegament ha hagut d’acatar, com el canvi de xarxes per unes malles més grans. Des de la confraria de pescadors d’Arenys de Mar, una de les zones afectades, entomen la normativa amb resignació i demanen compensacions per les pèrdues econòmiques.

L’informe elaborat per l’Institut Català de Rercerca per a la Governança del Mar proposa el tancament de 18 zones des del Golf de Roses fins al Delta de l’Ebre, en un total de 400km del litoral català. A la pràctica, la proposta es tradueix en uns vedats on es prohibirà durant tot l’any la pesca del rap, lluç i la gamba amb la voluntat de promoure la seva reproducció i garantir-ne el futur. Aquest vedat afectaria la comarca del Maresme, en concret a la zona d’Arenys de Mar. Des de la confraria de Pescadors apunten que es tracta d’una normativa paral·lela a les vedes habituals de dos mesos, i que ajudarà a garantir el subministrament d’aquestes espècies en els propers anys. No obstant això, el patró major, Antonio Marzoa insisteix en el fet que calen més estudis i altres mesures que ajudin a pal·liar els efectes del canvi climàtic i la urbanització del litoral.

S’arriba aquest punt per un desconeixement total de la nostra realitat. La Mediterrània és una mar tancada i petita, compartida amb països de la Unió Europa, però també amb d’altres que no són comunitaris i que no tenen una normativa tan exigent com la nostra. A més, hi ha una sèrie d’activitats que afecten el recurs com és la pressió demogràfica, la urbanització de les nostres costes o el canvi climàtic.

La proposta l’ha fet el mateix sector pesquer per donar compliment al Pla multianual per a la pesca de demersals al Mediterrani Occidental. Aquest pla està impulsat per la Unió Europea i estableix una veda basada en la reducció del 40% de les jornades dels pescadors. Una reducció progressiva dels dies de pesca que des del sector pesquer denuncien que a la pràctica és una reconversió encoberta del sector. 

El que s’està fent aquí és una reconversió encoberta. L’administració de Brussel·les està duent a terme la reconversió sense donar mesures d’acompanyament. Volen que aguantem tota la pressió, se’ns fa servir per tapar els excessos que estem comentem i que afecten el recurs i a la mar.

Des de la confraria apunten també, que caldrà esperar per veure l’afectació real tant en el nombre de captures com en els beneficis que comptarà, i analitzar si el mercat respondrà amb un preu més elevat per aquestes espècies.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *