Mercè Oliva Mena, l’últim nom de dona del projecte per reconèixer calellenques exemplars


L’Ajuntament de Calella ha tancat el projecte per donar visibilitat a les dones a l’espai pública retent homenatge a l’actual secretària general de la corporació, Mercè Oliva Mena, que va ser la primera en ocupar el càrrec en època de l’alcalde Bagó i en plena construcció de la democràcia. Va arribar un 19 d’agost del 1987 i havia d’ocupar el càrrec de forma provisional, però aviat d’això en farà 38 anys. Ella va agrair el reconeixement públic que li van fer els representants dels diferents consistoris amb qui ha treballat i ha servit, dins el seu compromís de servei públic, tot reivindicant mantenir la lluita per a la plena igualtat.

Mercè Oliva Mena passarà a la història local com la primera dona en ocupar el càrrec de secretària general de l’Ajuntament de Calella, que durant uns anys també va compatibilitzar amb el desenvolupament de les mateixes funcions al Consell Comarcal del Maresme. L’any 1987, i procedent de la seva Burgos natal, va arribar a Calella quan la presència de les dones a l’administració era, com a molt, testimonial. Recorda uns inicis en què va haver de demostrar la seva vàlua professional – quan amb els homes es donava per descomptat, va assenyalar – però més de portes cap enfora que a dins. Va sentir la confiança del consistori del moment i del llavors alcalde, el traspassat Ramón Bagó, que també va ser present a l’acte de descoberta de la placa de la font del Passeig Manuel Puigvert amb una fotografia dels dos.

ALCALDES 20230220Després d’ell han passat fins a cinc alcaldes i alcaldessa: Joaquim Rey, Josep Basart, Josep Maria Juhé, Montserrat Candini i Marc Buch. Tots la van voler acompanyar i li van dedicar unes paraules de reconeixement professional però també personal a través Ràdio Calella TV.

Jordi Ten, el tinent d’Alcaldia durant el mandat de Ramón Bagó, va donar el context de la Calella i l’Ajuntament de finals de la dècada dels anys 80 del segle passat, quan va arribar per ocupar el càrrec més alt de l’escala funcionarial de tota administració local, que exerceixen per designació de l’Estat, i en conseqüència amb una alta responsabilitat. La secretària general de l’Ajuntament va posar de relleu el seu compromís de servei i de màxima lleialtat amb tots els alcaldes i alcaldessa amb qui ha treballat durant aquests anys.

La meva funció és assessorar amb el màxim rigor a tots els equips i òrgans de govern que hi ha hagut.

Als polítics i als seus companys de feina a l’ajuntament, als amics que ha anat fent al llarg dels anys, al seu marit i a la família de Burgos, que no l’han pogut acompanyar. Mercè Oliva Mena els va anomenar i recordar a tots, amb un agraïment sentit i emotiu, i de reivindicació del projecte que la portava a ser la protagonista de la jornada.

No sé com donar les gràcies a l’Ajuntament, a la sensibilitat que ha tingut l’exacalcadessa per tirar endavant aquest projecte. Seran gestos, potser petites coses, però l’objectiu pel qual s’ha fet ha reeixit. I crec que Montserrat Candini n’ha d’estar satisfeta.

Ella tanca el projecte cridant a seguir lluitant per aconseguir la plena igualtat en tots els àmbits. El pròxim mes d’agost complirà 38 anys en les funcions de secretària general de l’ajuntament. L’acte coincidia amb les vigílies del seu 65è aniversari, però que no comportarà la seva jubilació, almenys de forma imminent.

Estic encarant la recta final però en tractar-se d’un any especial, de traspàs i d’eleccions, em quedaré més temps per ajudar-los en la constitució del nou Ajuntament que surti de les eleccions del maig.

El seu és el vuitè nom de dona que l’Ajuntament de Calella ha triat per reivindicar i reconèixer la seva contribució a la prosperitat social o el seu paper de pioneres. Hi figuren també la primera regidora de l’Ajuntament de Calella, Dolors Rovira; la metgessa Montserrat Giró; la pianista i professora de música, Maria Teresa Salom; la llevadora Pepita Bonet; la cuinera Joaquima Puigvert ‘Quimeta de la Roda’; la voluntària Júlia Liquete; i Maruja Toledo, portera del Barça femení durant la dècada dels 70 del segle passat.

Candini: “Hem de seguir cobrint els espais comuns amb noms de dones”

El projecte “Amb nom de dona” per donar visibilitat a calellenques que són referents es va gestar durant el mandat de l’alcaldessa Montserrat Candini, que va renunciar al càrrec el maig passat per centrar-se en la recuperació de la seva malaltia. Un cop completat el bateig de les vuit fonts previstes, Candini defensa la continuïtat de la iniciativa i així ho compartia a micròfons de Ràdio Calella TV, fent-ho arribar a la classe política i a la ciutadania en general.

Que vagin pensant en la segona fase, perquè hem de seguir cobrint amb nom de dona els espais comuns perquè es faci justícia i es pugui visualitzar aquesta mà tan invisible que ha estat clau en la construcció de les comunitats, pobles, ciutats, comunitats i països per part de qui som el 51% de la població, les dones.

Montserrat Candini ha estat la primera alcaldessa de Calella de la història, en el càrrec des del 2011 i fins a mitjans de l’any passat, quan va cedir la vara a l’actual batlle Marc Buch per motius de salut.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *