[Vídeo] Josep Grima testifica al Suprem

Josep Grima ha sigut el segon testimoni de la tarda. El calellenc ha pogut explicar en 23 minuts com es va viure a Calella l’abans, el durant i el després de la jornada de l’1-O. Tot i que, el president del tribunal ha considerat impertinent la pregunta de l’advocada de la defensa sobre els fets de l’Hotel Vila, després del torn de les acusacions ha rectificat i ha donat permís per interrogar-lo sobre el què va passar la nit del referèndum.

Grima va explicar que durant tot el dia va estar dins de l’Escola Pia, que era el seu centre de votacions. Ha relatat que va viure la jornada de forma festiva però amb nerviosisme, i que allà també es va exercir “resistència pacífica” quan van arribar els Mossos d’Esquadra. A preguntes de l’advocada de la defensa de Jordi Sànchez, el calellenc ha explicat que no es van produir cap tipus d’actituds violentes durant les votacions; però sí ha volgut compartir un fet que ha qualificat d’anecdòtic.

L’anècdota del dia va ser que una persona que va manifestar ser d’un partit d’ultra dreta va venir amb un paraigua on, a la punta, hi tenia una el que aparentava ser una escopeta. Intentava intimidar la gent que entrava. Automàticament, els que érem allà vam mediar per per resoldre aquella situació.

En la seva declaració, ha recordat que Calella ha conviscut sempre amb normalitat amb els agents que hi ha a la caserna de la Guàrdia Civil de la població. Amb tot, ha admès que a la població hi havia cert nerviosisme els dies previs a l’1 d’octubre per la presència notable d’agents desplaçats expressament amb motiu de l’Operació Copèrnic. Ha explicat que era habitual creuar-se amb ells i fins i tot veure’ls alternar a les sales de festa. Ha posat de relleu que l’hotel on s’allotjaven està al bell mig de la ciutat.

La Guàrdia civil s’allotjava a un hotel del centre de la ciutat. Aquí descarregaven les escopetes, porres, pistoles.. Ho descarregaven tot a plena llum del dia. Els veïns teníem por perquè justament és un camí escolar.

En aquest moment, l’advocada de la defensa, Anna Bernaola, li ha preguntat si es van produir incidents amb els agents que pernoctaven a Calella, abans o després del dia del referèndum, i en el moment en què Grima s’ha disposat a respondre per exposar els fets de l’Hotel Vila  el jutge Marchena l’ha interromput per considerar-la impertinent. 

Senyora Bernaola centris en el dia de la votació i en el que va succeir. El que relata el testimoni no té cap relació amb l’objecte del procés. Si vostè vol, formuli la protesta i anunciï una altra pregunta.

Bernaola ha donat per finalitzat l’interrogatori, i després han preguntat les parts de l’acusació. Ha sigut llavors quan Marchena ha rectificat i ha permès a l’advocada de la defensa de Jordi Sànchez repreguntar a Josep Grima sobre possibles incidents amb els agents de la policia espanyola. Ell ha entrat de fons en la qüestió i ha acusat als agents de provocar a les persones concentrades, exhibint armes i fins i tot orinant-hi a sobre des de les seves habitacions.

La nit de l’1-O a les portes de l’Hotel Vila hi havia una actitud de crits i càntics com ‘Hem votat!’. Dels balcons vaig rebre una escopinada d’un dels Guàrdies Civils, que tenien una actitud diria xulesca. Jugaven exhibint les armes, les porres extensibles, tot això davant les persones que estàvem allà concentrades i, fins i tot, sembla que van orinar damunt nostre. La veritat és que notàvem com ens anaven caient coses. Vull dir que la provocació no era de la nostra part, sinó de la seva.

El testimoni ha exposat que el jutje va sobresseir provisionalment la denúncia que van presentar algunes de les persones que van resultar ferides per les agressions patides fora l’Hotel Vila i que, davant d’això, han presentat recurs.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat