Voluntaris que ofereixen el seu temps

Festa del Voluntariat 2016, divendres passat

Més d’una vintena de persones participen en el projecte del Banc del Temps que es va implementar a Calella el passat mes de febrer. Es tracta d’un projecte comunitari que posa en contacte a persones que ofereixen el seu coneixement a canvi de rebre’n dels altres. Utilitzen el temps com a moneda de canvi. Avui és el Dia Internacional del Voluntariat.

És un projecte de voluntariat que gestiona l’àrea de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Calella, arran de l’adhesió de la ciutat a l’Associació Salut i Família, que promou la xarxa de Bancs del Temps a Catalunya.

“És un projecte nou que s’ha d’implementar progressivament però ja s’estan fent moltes trobades d’intercanvi, fins i tot dues de col·lectives. Els participants s’ofereixen a acompanyar la gent a comprar, a passejar o a parlar, de tot una mica. I tenim gent jove i gran, qui té més temps per oferi, però també qui treballa i vol participar en el programa”, ha explicat la regidora Cindy Rando.

Els voluntaris intercanvien habilitats, coneixements i serveis puntuals però en cap cas el Banc del Temps substitueix les iniciatives privades perquè, en el fons, parteix de l’objectiu de relacionar persones i crear comunitat. El lloc físic on publicitar les ofertes i demandes de temps és a les dependències municipals de la Fàbrica Llobet-Guri, tot i que també s’ha habilitat una plataforma a Internet per fer la posada en comú.

Aquest és un exemple dels molts projectes i iniciatives de voluntariat que es realitzen a Calella i que posem de relleu avui 5 de desembre, Dia Internacional del Voluntariat. A l’Espai Mercat, divendres passat, es va celebrar la Festa del Voluntariat per reconèixer la tasca solidària d’entitats i persones anònimes en la construcció d’un món millor. En el seu discurs, l’alcaldessa Montserrat Candini va afirmar que “Calella estima i necessita els voluntaris”.

Avui, la contribució d’aquestes persones anònimes la personifiquem en Francesc Montero, calellenc a qui sempre trobem donant un cop de mà en qualsevol iniciativa per la qual es demanen suports. Així ha definit ell mateix la seva concepció del voluntariat: “Aquí Calella tenim alguna cosa especial per ser voluntaris, potser és l’ADN, que ens ha portat que la majoria de gent que està amb entitats col·laborem amb gent que, desgraciadament, a vegades tenen problemes i els podem ajudar. A mesura que ens fem grans veiem que els problemes van venint i que si nosaltres tenim una mica d’ajuda per aquestes persones, es trobaran molt millor. Totes les entitats col·laboren. Només han d’aixecar un dit o dir una paraula perquè s’ompli de gent per col·laborar. I això és molt maco perquè fem país, fem ciutat, i tots junts ens ajudem perquè la cosa vagi millor”.

Francesc Montero ha dit que els voluntaris de Calella també reben molt, sobretot agraïment i satisfacció per ajudar als altres.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *