Voluntaris que ofereixen el seu temps

Festa del Voluntariat 2016, divendres passat
Festa del Voluntariat 2016, divendres passat

Més d’una vintena de persones participen en el projecte del Banc del Temps que es va implementar a Calella el passat mes de febrer. Es tracta d’un projecte comunitari que posa en contacte a persones que ofereixen el seu coneixement a canvi de rebre’n dels altres. Utilitzen el temps com a moneda de canvi. Avui és el Dia Internacional del Voluntariat.

És un projecte de voluntariat que gestiona l’àrea de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Calella, arran de l’adhesió de la ciutat a l’Associació Salut i Família, que promou la xarxa de Bancs del Temps a Catalunya.

“És un projecte nou que s’ha d’implementar progressivament però ja s’estan fent moltes trobades d’intercanvi, fins i tot dues de col·lectives. Els participants s’ofereixen a acompanyar la gent a comprar, a passejar o a parlar, de tot una mica. I tenim gent jove i gran, qui té més temps per oferi, però també qui treballa i vol participar en el programa”, ha explicat la regidora Cindy Rando.

Els voluntaris intercanvien habilitats, coneixements i serveis puntuals però en cap cas el Banc del Temps substitueix les iniciatives privades perquè, en el fons, parteix de l’objectiu de relacionar persones i crear comunitat. El lloc físic on publicitar les ofertes i demandes de temps és a les dependències municipals de la Fàbrica Llobet-Guri, tot i que també s’ha habilitat una plataforma a Internet per fer la posada en comú.

Aquest és un exemple dels molts projectes i iniciatives de voluntariat que es realitzen a Calella i que posem de relleu avui 5 de desembre, Dia Internacional del Voluntariat. A l’Espai Mercat, divendres passat, es va celebrar la Festa del Voluntariat per reconèixer la tasca solidària d’entitats i persones anònimes en la construcció d’un món millor. En el seu discurs, l’alcaldessa Montserrat Candini va afirmar que “Calella estima i necessita els voluntaris”.

Avui, la contribució d’aquestes persones anònimes la personifiquem en Francesc Montero, calellenc a qui sempre trobem donant un cop de mà en qualsevol iniciativa per la qual es demanen suports. Així ha definit ell mateix la seva concepció del voluntariat: “Aquí Calella tenim alguna cosa especial per ser voluntaris, potser és l’ADN, que ens ha portat que la majoria de gent que està amb entitats col·laborem amb gent que, desgraciadament, a vegades tenen problemes i els podem ajudar. A mesura que ens fem grans veiem que els problemes van venint i que si nosaltres tenim una mica d’ajuda per aquestes persones, es trobaran molt millor. Totes les entitats col·laboren. Només han d’aixecar un dit o dir una paraula perquè s’ompli de gent per col·laborar. I això és molt maco perquè fem país, fem ciutat, i tots junts ens ajudem perquè la cosa vagi millor”.

Francesc Montero ha dit que els voluntaris de Calella també reben molt, sobretot agraïment i satisfacció per ajudar als altres.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *