10 dies de calorada que eleven el risc d’incendis forestals

Protecció Civil recomana buscar zones d’ombra si sortim al carrer en hores de molta calor

El personal de Serveis Socials reforçarà aquests dies els contactes amb la població vulnerable per interessar-se sobre la seva situació i traslladar-los els consells bàsics d’autoprotecció davant l’onada de calor que ha arribat avui i s’allargarà fins a finals de la setmana vinent. Són algunes mesures que podem prendre dins o fora de casa per evitar els anomenats cops de calor.

Les previsions meteorològiques indiquen que aquesta tercera onada de calor portarà temperatures no tan extremes com les del passat mes de juny, però sí durant un període de temps més llarg. Al Maresme, la xafogor apretarà molt durant el dia amb registres que no baixaran dels 30 graus de mitjana, i costarà dormir a les nits.

LÍNIA TEMPERATURES 20220712

Infografia: Meteomar (CCM)

? Per fer més suportable la calorada, Protecció Civil ha recordat alguns consells bàsics per, entre d’altres, controlar la temperatura dins de casa:
-Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol. Obriu-les a la nit per refrescar-la. -Estigueu-vos a les habitacions més fresques.
-Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat) o, si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats com centres comercials, cinemes o equipaments com biblioteques.
-Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
-Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
-Si teniu animals de companyia, procureu que no s’estiguin al sol i hidrateu-los.

? Al carrer, el més important és evitar el sol directe. I seguir aquestes recomanacions:
-Porteu una gorra o un barret.
-Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
-Porteu aigua i beveu-ne sovint.
-Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
-Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.

? Al cotxe, evitar viatjar durant les hores de més calor i portar sempre líquids per hidratar-vos, sobretot si aneu amb nens. A més:
-No deixeu mai els nens ni les persones especialment vulnerables a l’interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc animals de companyia.
-Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
-Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

? També és important adaptar l’alimentació. S’aconsella fer àpats lleugers, evitant menjars calents i calòrics. Per tant:
-Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
-Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
-No prengueu begudes alcohòliques.

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola, mireu de visitar-los un cop al dia i reviseu amb el metge si la medicació pot influir en la termoregulació.

En el cas que trobeu alguna persona amb els efectes de la deshidratació, aviseu urgentment els serveis mèdics o truqueu al 112 i immediatament traslladeu-la a un indret més fresc. Si podeu, doneu-li aigua, mulleu-la i venteu-la.

Perill moderat d’incendis al Maresme

Protecció Civil ha activat el pla PROCICAT i el nivell 2 del Pla Alfa per l’episodi de calor extrem.

El mapa de previsió que han actualitzat els Agents Rurals situen 18 comarques en alerta per perill alt o molt alt. Entre elles, el Barcelonès i els dos vallesos, l’Oriental i l’Occidental; a tocar de la comarca del Maresme, de color groc per un risc moderat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.