442 milions de persones tenen diabetis i la meitat de tipus 2 no estan diagnosticades

Una de cada 11 persones pateix diabetis. En el món actualment hi ha 442 milions de persones que pateixen la malaltia i gairebé la meitat no estan diagnosticades. És el que ha confirmat l’endocrinòloga de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Cristina Ligorria, qui ha apuntat també que la majoria de casos no diagnosticats són persones amb diabetis tipus 2, prevenible en gran mesura mitjançant estils de vida saludables, activitat física regular i una correcta alimentació.

La diabetis és una malaltia crònica que s’origina quan el pàncrees no sintetitza la quantitat d’insulina que el cos necessita. Una malaltia que s’ha convertit en un problema creixent en la salut pública, tant és així que l’Organització Mundial de la Salut ha considerat que la diabetis de tipus 2, lligada a casos de sobrepès i sedentarisme, constituirà una de les epidèmies del segle XXI. El 80% dels diabètics tipus 2 té sobrepès i la mitjana d’edat dels pacients és dels 62 anys. Segons l’endocrinòloga, la doctora Ligorri, els casos de diabetis tipus 2 detectats en estadis molt inicials poden curar-se.

La diabetis tipus 2 és el gran problema perquè són la majoria dels casos. De cada 10 diabètics 8 són tipus 2. És més complexa, perquè és la que apareix en la gent gran, obesa amb antecedents familiars… Hi ha molts mecanismes involucrats. Aquests casos en estadis molt inicials si es corregeix l’obesitat, es pot curar però la tendència queda. El més important és prevenir.

La de tipus 1 és la més estesa en nens, adolescents i adults joves, i es produeix quan el pàncrees deixa de produir insulina. Malgrat els múltiples avenços que ajuden i faciliten la millora del pacient, la diabetis causa més morts a l’any que el càncer de mama i la SIDA junts, dos de cada tres diabètics moren per una malaltia cardíaca o vesso cerebral.

La diabetis és un tema molt seriós, perquè és freqüent i perquè s’associa a mortalitat i malaltia cardiovasculars. Però hem avançat i per exemple sabem que el 50% de la diabetis tipus 2 té cura i és prevenible. És una malaltia molt seriosa, tant la de tipus 1 com 2, però estem avançant molt sobre en tema de fàrmacs.

El dia Mundial de la Diabetis vol conscienciar i informar d’una malaltia, que cada vegada més, augmenta arreu del món.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *