El primer dels Barbuts arriba diumenge portant fred rigorós a primera línia de mar

Previsió per al divendres 19 de gener. Font: Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF)

Sant Pau Emità (15 de gener), sant Maur Abat (16 de gener) i sant Antoni Abat, patró dels animals (17 de gener), són els tres barbuts que han de portar el fred. I aquest any, la dita catalana es complirà i ja diumenge es farà evident el canvi de temps que s’apuntava aquests darrers dies. Els termòmetres baixaran i molt, fins arribar als zero graus a les poblacions costaneres del Maresme, a mitjans de la setmana vinent.

Els models meteorològics apunten que la Setmana dels Barbuts portarà un descens brusc de les temperatures per l’entrada de vent del nord. El responsable del Servei Meteorològic del Maresme, Quim Serra, avança que diumenge hi haurà un gir radical de la situació, que s’allargarà la setmana vinent fins entrar a valors negatius.

Diumenge tindrem un canvi radical de temperatures. El dia començarà amb uns valors molt suaus però l’acabarem amb xàfecs i tempestes i un descens impressionant de les temperatures, d’uns 7 o 8 graus. I això anirà a més durant la setmana vinent. Potser no es notarà tant dilluns i dimarts, perquè farà vent i això no permet que l’aire fred s’estanqui; però sí dimecres i dijous, quan es podria produir una situació més crítica. Si es compleixen els mapes d’avui, a Calella, es fregarien els zero graus, i l’endemà, per sota.

De cara a la setmana vinent, s’espera que nevi al Pirineu però en principi no es preveuen pluges generalitzades. El responsable del Servei Meteorològic del Maresme les descarta per dilluns i dimarts. Està per veure què pot passar a partir de dimecres a primera línia de mar.

És una incògnita. Tindrem molt aire fred, a la troposfera – 5.500 metres d’alçada – s’arribarà als 37 graus sota zero. Si les condicions en superfície són òptimes, amb rebuf de la tramuntana que porti vents més humits, podria portar precipitacions. Si això es produís entre dimecres i dijous, seria en forma de neu absolutament a qualsevol cota. Però caldria que hi hagués precipitacions, i per ara no se’n veuen.

Per la Setmana dels Barbuts s’espera assolir les temperatures més baixes des del novembre del 2021. Recordem que les estadístiques indiquen que el 2022 ha estat el més càlid dels últims 109 anys, des que l’Observatori Fabra en guarda el registre. S’ha mogut a l’entorn dels dos graus per sobre de la mitjana. De fet, aquest últim desembre s’ha arribat a màximes anormalment altes de fins a 20 graus al Maresme, deixant-nos unes diades de Nadal i Sant Esteve de màniga curta.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *