La millor granja de Catalunya és a Tordera

La granja Can Thos de Tordera ha rebut per vuitè any consecutiu el premi a la millor explotació ramadera de Catalunya. L’han distingit amb el premi Vaca d’Or que atorga la Federació Frisona de Catalunya. En total s’han reconegut vint explotacions de tot el país, d’entre les més de 350 que hi participen. L’explotació, que ara torna a alçar-se com a la millor granja catalana, porta més de 100 anys dedicant-se a la producció de llet.

Aquesta explotació ramadera va néixer al voltant de l’any 1900, quan el besavi de Pere Serra -l’actual gerent- va comprar la casa amb unes quantes vaques. Dues generacions després, cap al 1970, es va convertir en una ramaderia especialitzada. Ara compta amb 230 vaques que produeixen llet i 350 animals en total. En una entrevista al programa La Ciutat, Serra ha explicat que es dediquen a l‘explotació de la llet, però també a la venda d’embrions d’alta genètica, una tècnica per aconseguir més potencial de producció.

Nosaltres tenim dues grans fonts d’ingressos. La producció de llet que la venem a una empresa distribuïdora i la venda d’embrions d’alta genètica amb molt bona qualitat. Busquem un valor afegit per aquests animals que venem via sementals com a pares reproductors i embrions que aniran com a femelles reproductores a altres granges.

El premi, rebut per vuitè any consecutiu, ha estat un reconeixement a la feina que fan a la granja pel benestar animal, més enllà de la producció de llet. Serra destaca que la idea és tenir una granja “completa”, sense voler destacar en res, però sent molt equilibrat en tots els paràmetres. 

És una manera de reconèixer el nostre treball i la nostra manera de fer. És l’evolució i mantenir un llistó molt alt per fer les coses tan bé com sabem. Si una vaca és feliç, acaba fent més llet i amb menys problemes.

Pere Serra ha assegurat és complicat seguir avançant en el sector si les explotacions no s’actualitzen i s’adapten molt ràpidament. Diu que si no no estàs al dia et quedes enrere molt fàcilment. Tot plegat tenint en compte el benestar dels animals, per aconseguir un producte “de la millor qualitat possible”, ha dit.

Què passa amb el preu de la llet?

Durant l’entrevista al programa La Ciutat, Serra també s’ha afegit a les crítiques dels ramaders catalans que recentment han denunciat que no poden continuar venent la llet a un preu per sota del cost de producció, tal com els exigeixen les grans distribuïdores. Ara cobren 33,5 cèntims de mitjana pel litre de llet, quan la producció total els suposa una despesa de 37 cèntims. Serra assegura que la pujada del preu de la llum, del gasoil i del pinso fa ara que els ramaders no puguin arribar a cobrir els costos i comencin a generar pèrdues.

Nosaltres no fixem el preu de la llet, sinó que la indústria és qui ens el marca. Fins ara, quan encara no havia pujat la llum, el menjar, el gasoil, podíem subsistir. El problema és que ara ha pujat tot això, i hem deixat de subsistir per tenir pèrdues.

En els últims 20 anys han tancat un 70% de les explotacions lleteres i actualment només en queden unes 400 a tot Catalunya –segons dades d’Unió de Pagesos–.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *