Aconsellen protegir les urbanitzacions amb franges contra incendis

La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona han posat en marxa una campanya informativa que s’allargarà fins l’abril sobre la importància de delimitar franges de protecció contra incendis en urbanitzacions i nuclis residencials aïllats, ja que es constata que és la millor eina per frenar la propagació del foc. Les administracions ofereixen ajuts tècnics i econòmics als ajuntaments per implementar-les als seus municipis.

Les institucions recorden que la llei obliga a protegir del foc els nuclis de població aïllats, i recomanen fer-ho durant l’hivern per estar a punt un cop comenci la campanya. El tècnic de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona ha assegurat que les franges perimetrals són la millor eina per aturar els incendis.

“Consisteix en fer una reducció de l’arbrat que hi ha a tocar de les cases i també tot el sotabosc s’ha de netejar. Aquest tractament també s’ha de fer a l’interior de les urbanitzacions, dins les parcel·les que queden sense edificació”, ha explicat Xavier Navalón en una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV.

Per implementar aquestes mesures d’autoprotecció, l’administració ofereix ajuts tècnics i econòmics. “La Diputació de Barcelona ajuda a fer el projecte d’enginyeria tècnic per portar-lo a la pràctica: planificar i calcular els costos, i determinar-ne el pressupost; així com garantir l’estudi de seguretat i salut (…) Un cop fet l’estudi, l’ajuntament ens pot demanar ajut econòmic per executar-lo”, ha especificat el tècnic.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha destinat 1,5 milions d’euros a incentivar que els ajuntaments apliquin les mesures de prevenció d’incendis forestals; mentre que la Diputació de Barcelona va aportar-hi altres 3 milions d’euros.

El tècnic de prevenció d’incendis adverteix del risc afegit que suposa el canvi climàtic sobre els boscos, i l’expansió de plagues com el Tomicus al Maresme. “Dificulta molt més les tasques d’extinció, gairebé fa impossible d’aturar un incendi; la qual cosa ens obliga a disposar de més recursos”, ha admès.

Els tècnics dediquen la temporada d’hivern per planificar i executar les inversions, que han d’estar a punt per Sant Joan.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a Xavier Navalón, responsable de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *