Acord polític total per reclamar un millor finançament per al Consell Comarcal del Maresme

Sessió del Ple del Consell Comarcal del Maresme (Arxiu)

Els partits del Govern comarcal han sumat tota l’oposició, sense excepcions, a la reivindicació d’un millor finançament per acabar amb la dependència d’altres administracions per garantir el manteniment de la cartera de serveis directes i indirectes a la població. Esquerra i Junts per Catalunya – dins el qual també hi ha representants del PDeCAT – van portar al ple comarcal una moció en la qual apuntaven algunes mesures transitòries a l’espera de l’aprovació de la Llei de Governs i Hisendes Locals. També que se’ls permeti accedir a les convocatòries d’ajuts europeus, pensant sobretot en ajuntaments petits que no tenen prou estructura per presentar-s’hi.

El conseller i membre del Govern comarcal, Jofre Serret, ha posat de manifest la necessitat de garantir la suficiència financera de les administracions supramunicipals fins que no entri en vigor la Llei de Governs i Hisendes Locals. Diu que hi ha dificultats per mantenir programes de la seva cartera de serveis que tenen una incidència directa en la població.

Demanem un fons complementari que es doni suficiència financera per garantir la continuïtat dels serveis que prestem de forma directa com el transport escolar o beques menjador; i d’altres com el sanejament, l’abastament d’aigua en alta, l’atenció domiciliària, els serveis socials en conveni amb els ajuntaments… Tot això són serveis que el Consell Comarcal del Maresme gestiona, però cada vegada amb més dificultats per falta de finançament.

La moció sobre el finançament dels consells comarcals ha estat consensuada en el sí de l’Associació Catalana de Municipis. La iniciativa també reclama a les administracions catalana i estatal que se’ls permeti participar dels tributs que recapten – com ho fan els ajuntaments per mitjà de transferències directes – i optar a les convocatòries dels fons europeus. Això, segons Serret, va en clar benefici d’ajuntaments petits, com el d’Òrrius o Dosrius, a la comarca, que no tenen prou estructura per fer els tràmits.

Si com a Consell Comarcal no podem donar cobertura als ajuntaments petits – que és la nostra funció – no es pot garantir que puguin accedir al finançar les seves iniciatives amb els fons europeus.

La moció també reclama la revisió del finançament i el marc legal d’aplicació comarcal i la retirada de le llei de racionalització de la despesa – que es manté des de la crisi financera del 2008 – que limita, per exemple, la cobertura temporal de les baixes del personal.

Davant d’això, Serret ha posat en valor l’acord polític en el sí del Consell Comarcal del Maresme d’aquesta petició per a un millor finançament perquè, segons apunta, significarà que els partits comarcals traslladaran aquesta reflexió als seus grups al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *