Alerta per sequera: Calella manté a ratlla els consums d’aigua

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat que abasteixen les poblacions de les àrees de Barcelona i Girona estan a un mínim històric del 19% de la seva capacitat com a conseqüència de la falta de pluges dels últims mesos que han conduït a una situació per sequera crítica. Davant d’això, el Govern aprovarà aquest dimarts una nova fase de preemergència, que serà intermèdia entre l’excepcionalitat i l’emergència, que establirà noves restriccions per ajustar el consum màxim permès per habitant i dia. Podria situar-se entre els 200 i els 230 litres. Segons dades actualitzades aquest passat mes d’octubre per l’ACA, a Calella és de 163 litres.

Ara mateix, Calella es troba en fase d’excepcionalitat per sequera i la dotació màxima de consum per habitant i dia és de 230 litres. L’efectiva és 60 litres inferior.

Segons el decret per sequera aprovat aquest estiu, en la fase d’excepcionalitat hi ha restriccions en l’ús urbà – tant públic com privat – i també a nivell d’activitats econòmiques. Entre les més significatives:

-Reducció del reg agrícola en un 40% o substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
-Reducció del 15% dels consums industrials d’aigua.
-Reducció del consum d’aigua per a usos recreatius (15% en usos urbans i 50% en reg).
-Prohibició de regar zones verdes i jardins públics o privats (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes, amb regadora o gota a gota).
-Prohibició de regar la gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigua de pluja o de depuradora.
-Prohibició de netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
-S’estableixen limitacions per omplir i reomplir piscines.

Per tal d’estalviar aigua, d’entrada es descarten els talls en el subministrament d’aigua de boca, però sí es contempla reduir la pressió a l’aixeta.

D’altra banda, coincidint amb l’entrada en vigor de la fase d’emergència a finals d’any, el govern valora deixar de donar llicències per a activitats de nova creació que consumeixen molta aigua, com places hoteleres, granges, centres de dades, indústries químiques, papereres o metal·lúrgiques.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *