La maduixa de Calella està ara al seu punt òptim de gust i dolçor

La temporada de la maduixa s’està desenvolupant amb total normalitat. Aquest any, i a causa d’un hivern més càlid, s’ha avançat uns dies.

gaviotaEl nivell de la producció que surt des de la Unió de Maduixaires de Calella (UMAC) es manté estable al llarg de l’any. Un sector però que pateix una forta competència, sobretot amb els productors andalusos, i concretament de la maduixa de Huelva.

Jaume Gay, president de la UMAC i l’únic productor de maduixa a Calella, ha explicat que les xifres de producció són altes, com l’any passat. La setmana passada es va moure un volum de 10 tonelades de maduixot. La majoria es queda a Calella i Catalunya: “La sortida és molt local, o cap al mercat central de Mercabarna. Pel volum actual ja no podem abastir mercat d’exportació a França o Itàlia. Tot això s’ha anat perdent perquè el volum ha minvat molt i ens hem quedat en un mercat més local“, ha comentat.

maduixes_del_maresme_02Les maduixes es troben ara en el seu punt més òptim. Els dies més llargs i el sol fan que ara presentin un gust i dolçor més intensos. Josep Gay explica què és el que dóna aquest toc tan especial al maduixot del Maresme: “Tota la zona, d’Arenys a Pineda, té un microclima tropical i això a la maduixa li va perfecte. Ni fa exageracions de calor ni tampoc fred. Aquest corredor de muntanyes fa com una illa perfecta. Cap a Pineda se’n poden produir però ja no és el mateix. I d’Arenys avall tampoc“.

Els pagesos cullen la maduixa al punt just de maduració perquè agafi els sucres òptims. Ara és un bon moment, però hi ha noves varietats que permeten trobar-ne a la tardor, quan el clima és similar al de la primavera.

Josep Gay ha comentat que li semblaria bé que la ciutat dediqués un espai o tingués un element de record a la gran importància de la maduixa per a l’economia de la ciutat anys enrere i per com han fet de coneguda la ciutat les maduixes fetes a les muntanyes de Calella. “Molta de gent de Barcelona coneix la maduixa de Calella. A aquella època al maduixa va ser una gran ambaixadora de Calella.  Va ser la primera que es va fer aquí. Fins i tot al sud va ser gent d’aquí que va anar allà i els vam ensenyar, però això ho hauria d’explicar un historiador. Personalment crec que dintre de Calella hi hauria d’haver un lloc pel que va ser la maduixa de Calella. Ara no som res però en aquell moment giràvem mils i mils de tonelades de maduixa, i va ser una gran ambaixadora“, ha afirmat.

La UMAC ja té 40 anys d’història, i la maduixa de Calella és anterior a la creació de la Cooperativa. I a aquella època venia gent expressament de França o Itàlia a comprar maduixes de Calella.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Jaume Gay, emesa a l’Info Migdia

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *