Amics del Patrimoni demana el vot als participatius perquè la balustrada del passeig recuperi el seu esplendor

balustrada00000000

La balustrada del Passeig Manuel Puigvert és una de les obres de l’arquitecte modernista Jeroni Martorell que hi ha a Calella, i que forma part del patrimoni històric, arquitectònic i artístic local. Es va construir pels volts dels 1920, patint un procés de degradació que impedeix que ara mateix llueixi en tot el seu esplendor. És el que vol recuperar Amics del Patrimoni Històric de Calella, que ha presentat un projecte i demana el vot al Pressupost Participatiu del 2020 perquè s’hi inverteixin els 125.000 euros que s’hi destinen.

Xavier Gamell, president dels Amics del Patrimoni Històric, ha dit al programa La Ciutat que plantegen una actuació integral a l’element arquitectònic, en tota la seva extensió i evidentment preservant-ne els seus trets originals. En els últims anys s’hi han fet intervencions puntuals –pedaços, segons les ha qualificat Gamell–, però l’entitat apunta la necessitat d’abordar un projecte que garanteixi la recuperació d’una construcció d’alt valor patrimonial.

És una vergonya. Em fa molt mal veure l’estat en què es troba la balustrada. S’hauria de replantejar, una opinió personal, que no es deixi aparcar cotxes al llarg de la balustrada perquè lluiria més d’un cantó i de l’altre. Ara, de banda mar no llueix.

I no llueix, segons Gamell, perquè amb el pas del temps, i la intervenció humana, la balustrada s’ha anat ensorrant a les dues bandes. Això impedeix que es puguin veure el conjunt arquitectònic en tota la seva dimensió. En alguns trams ha quedat cobert uns 40 centímetres des de la base.

Ha pujat el nivell de la sorra del passeig, perquè s’ha anat omplint perquè no s’hi fessin basses. Però també a banda de mar, on s’ha col·locat sorra per fer-hi el camí, que és on també s’hi aparquen els cotxes.

Segons el president d’Amics dels Patrimoni Històric de Calella, si el projecte guanya les votacions del pressupost participatiu no hi haurà excusa per tirar endavant el procés de recuperació i que no quedi dins d’un calaix.

Les votacions de la convocatòria del 2020 es poden fer fins el 30 d’octubre i, com a novetat, també de forma telemàtica clicant aquí.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat