“Camí Lliure”, com superar una drogoaddicció gràcies a l’alta gastronomia

El passat mes de setembre el festival de Sant Sebastià va estrenar el documental “Camí Lliure”. Una pel·lícula que s’endinsa en la ment, el cor i la creativitat del xef, Raül Balam. Un relat sincer que dóna a conèixer el seu problema amb les addicions per deixar d’estigmatitzar-les. Un film que ens endinsa fins a la relació personal i professional entre mare i fill, on parlen de la superació per la drogoaddicció i de la gastronomia entesa no com un treball sinó com una passió.

 

“Camí Lliure” es va començar a rodar la setmana prèvia al tancament del Sant Pau i van haver d’acabar abans del previst, deixant escenes sense rodar pel confinament. En ell Balam i la seva família parlen sense embuts per mostrar una realitat que trasbalsa a molta gent: el món de les addicions. Ho ha explicat el mateix Raül Balam aquest matí al programa La Ciutat.

Sóc una persona que em sento amb la necessitat d’explicar-ho. Com a personatge públic em veig amb el dret de compartir-ho perquè és una malaltia que molta més gent del que creiem pateix, sigui de l’índole que sigui, l’alcohol també és una addicció i és legal. Jo crec que estic en el dret d’explicar per què hi ha moltes famílies que estan en aquesta situació i ho pateixen. Vull que vegin que hi ha una solució, que tinc una vida totalment normal, malgrat serè addicte tota la meva vida.

Sota la direcció d’Angel Parra i Pedro Piera, Camí Lliure compte també amb la presència de grans xefs com Ferran Adrià, cares conegudes com la sommelier Meritxell Falgueras o amb les germanes Paquita i Lolita Rexach, davant el mític restaurant Hispania d’Arenys de Mar. El documental fa una passejada per l’alta gastronomia i també relata el tancament del Sant Pau i com Balam ho va sentir com la pèrdua d’una part de la família. Amb tot però, avui ha reconegut que va descartar la possibilitat de dirigir-lo per evitar ser sempre a l’ombra de la seva mare.

En tancar el Sant Pau sempre serà recordat com un dels millors restaurants del món. Jo hauria tingut una ansietat sempre per no ser a l’alçada, si un dia algú hagués dit, és bo, però abans era millor, això a mi m’hagués enfonsat. D’aquesta manera tinc el record que el Sant Pau serà recordat sempre com el millor restaurant del món.

En l’actualitat Balam és xef al Moments de l’Hotel Mandarin i d’El Drac de l’Hotel Sant Jordi a Calella. Un restaurant que va néixer amb l’objectiu de portar a taula una cuina de proximitat i de temporada, arrelada al Maresme i que ara oferirà un servei de take away que es posarà en marxa des d’avui mateix. De fet Balam ha reconegut que treballar aquest estiu al Drac, “li ha donat la vida”. El Moments roman tancat des dels inicis de la pandèmia al mes de març.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *