Amics del Patrimoni es posiciona a favor de la preservació a cobert

Xavier Gamell, president d'Amics del Patrimoni, en una imatge d'arxiu

L’entitat local dedicada a la preservació del patrimoni local dona el vistiplau al projecte de recuperació del jaciment arqueològic del Roser. En un comunicat emès aquest matí, Amics del Patrimoni fa públic el seu suport a la feina que s’està fent perquè “dona totes les garanties possibles”. Explica que s’ha esperat a posicionar-se fins que els treballs arqueològics estiguessin més avançats i es definís clarament l’espai a museïtzar, i es coneguessin també els aspectes més tècnics del projecte. D’alguns d’aquests en donen detalls.

Amics del Patrimoni diu estar “convençuda” que la preservació a cobert del jaciment romà del Roser és “la millor opció” de conservació i difusió de l’espai perquè “permet un discurs museístic utilitzant les noves tecnologies –realitat virtual immersiva, audiovisuals…– que, a cel obert, serien inviables”.

L’entitat es posiciona a favor de la intervenció que està duent a terme el Govern Municipal i Aldi –de qui recorda està sufragant les despeses de l’excavació– a partir de les opinions dels experts amb qui han parlat. “No s’han manifestat en contra de preservar-lo a cobert, sota l’edifici projectat”, diu el comunicat. Amics del Patrimoni posa d’exemple el projecte de conservació de la ciutat romana de Badalona.

A tot això, recorda que els terrenys on s’ha estat fent els treballs han estat molts anys oblidats “per gairebé tothom, a tots els nivells”. I exposa que a molts membres de l’entitat no els ha agafat de nou la rellevància de la vil·la romana perquè tenien documentació i contactes amb experts, alguns dels quals van participar en les primeres intervencions a la dècada dels 80. “Cal reconèixer i felicitar-nos perquè la nostra associació va ser qui, de nou, va posar el tema sobre la taula”, conclou l’escrit.

Afirma que han començat les prospeccions per situar els pilotatges

Amics del Patrimoni dona detalls sobre el punt en què es troben els treballs al jaciment arqueològic del Roser, assegurant que ja s’està excavant en els punts concrets on se situaran els pilotatges sobre els quals es recolzarà l’edificació. “La ubicació s’està decidint, un per un, seguint les indicacions de la direcció arqueològica i movent-los per minimitzar l’afectació a les runes”, concreta el comunicat.

També explica que el projecte de recuperació preveu un accés totalment independent al supermercat que conduiria a la segona planta del soterrani, des d’on es tindria una visió general de les runes “tal com es presenten al públic les restes del Born de Barcelona”.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *