Amics del Patrimoni Històric comparteix l’inventari del patrimoni local

L'hospital després de la renovació dels anys 40 (Font: AAPHC)

El patrimoni històric local posat a l’abast de tothom. A través de la seva pàgina web, Amics del Patrimoni Històric ha començat a publicar els resultats del treball que ha fet des de la seva creació, ara fa quatre anys, amb l’objectiu de compartir tota la informació i el coneixement acumulat. Es recull en un inventari de 19 elements, elaborat en col·laboració amb experts, que es complementa amb propostes que tenen a veure amb la conservació i difusió d’elements culturals, arquitectònics o naturals.

Xavier Gamell, president d’Amics del Patrimoni Històric de Calella, es mostra orgullós de poder presentar el resultat de quatre anys d’intensa activitat de l’entitat en l’àmbit de la preservació, conservació i difusió del patrimoni local. Ho faran amb diverses entregues, durant tot el mes d’abril, coincidint amb el període electoral. Explica que la seva voluntat és que la classe política en prengui consciència, però en general tots els calellencs i calellenques.

Posar la informació a l’abast de tothom, també dels polítics. Si no es coneix i no se sap la magnitud del que tens, no es por prendre consciència. Nosaltres utilitzem aquesta frase: Les candidatures que es presenten a les pròximes eleccions han de ser coneixedores de l’estat del nostre patrimoni i del potencial que té. El coneixement implica presa de consciència i convida a prendre decisions. És justament això, posar la informació al seu servei.

El treball es presenta com un inventari del patrimoni cultural de Calella. Hi figuren – i ja s’hi pot accedir – a l’estudi del Museu Arxiu Municipal, el centre d’interpretació del Far i Les Torretes, l’edifici del Mercat Municipal o la Plaça de l’Ajuntament, l’antic Mercadal, el punt on va néixer Calella durant l’època medieval. La data concreta és el 29 de novembre del 1327, quan el compte Bernat I de Cabrera va atorgar el privilegi de ciutat. Una de les propostes que llança l’entitat és tramitar la declaració de BCIL de l’espai en vistes a la celebració del 700 aniversari de la fundació de Calella, l’any 2027.

MERCADAL ANTIC 20230417

Una altra proposta té a veure amb una de les obres d’arquitectura civil de Jeroni Martorell. Per encàrrec de l’alcalde Manuel Alabern, va dissenyar l’ampliació de l’hospital, que s’acaba el juliol del 1948, i encara se’n conserva una portalada de pedra. Però les obres previstes per posar al dia el complex sanitari en preveuen l’enderroc, i Amics del Patrimoni Històric planteja desmuntar-la i que ocupi un espai destacat a les noves instal·lacions sanitàries.

Ens hem informat i hem vist que no hi ha previst mantenir res de l’hospital vell, s’enderrocarà tot. Hi ha una part d’edifici de Jeroni Martorell dels anys 40. No pretenem ni podrem paral·litzar-ho, però hi ha una portalada que desmuntada i col·locada al vestíbul del nou hospital donaria peu a explicar la història de 400 anys de l’Hospital perquè quedi.

Amics del Patrimoni Històric ha realitzat el treball de recerca i investigació amb les aportacions dels membres de l’entitat local i l’assessorament d’experts. Diu Gamell que és un document dinàmic perquè estan oberts a totes les consideracions i suggerències que se’ls pugui fer arribar.

Els informes els ha redactat la gent de l’associació, però anant a buscar tècnics especialistes des del punt de vista artístic o museístic… Es veurà molt amb la profunditat en que s’aborden molts casos.

Aquest dilluns s’ha fet públic l’informe sobre el Mujal o Can Saula, i també dels pisos de Sant Quirze. En pròximes entregues es donarà a conèixer la visió sobre la caseta dels pescadors o el Parc Dalmau i l’Església. També es compartirà el mapa del patrimoni cultural i natural de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *