Aniol Noguera guanya la Beca d’Investigació Jordi Amat i Teixidó

Imatge d'arxiu

L’estudi sobre l’evolució històrica de les festes majors de Calella ha estat la proposta guanyadora de la segona Beca d’Investigació Jordi Amat i Teixidó. La va presentar el també calellenc Aniol Noguera, que disposarà d’un any per realitzar la recerca i presentar el treball, que es publicarà i formarà part de la Col·lecció d’Estudis Locals que impulsa l’Ajuntament de Calella.

L’estudi es remuntarà al segle 17, com a punt de partida de la recerca que ha de permetre conèixer com han evolucionat les festes majors de Calella. I per això, Aniol Noguera compta amb la documentació que es guarda a l’Arxiu Municipal.

L’Arxiu Municipal guarda documentació molt rica que aporta moltes dades sobre les primeres festes majors, especialment la de Sant Quirze i Santa Julita. A partir d’això, i de les dades que apareixen a posteriori sobre la Minerva, és una bona ocasió per fer una síntesi i explicar com eren les festes, quina imatgeria popular tenien, la música… I acabar veient què ens ha arribat a dia d’avui.

El jurat de la Beca d’Investigació Jordi Amat i Teixidó ha posat en valor “la capacitat del candidat, així com l’objecte, l’abast i el mètode per dur a terme la recerca”. La convocatòria està dotada amb 3.000 euros i estableix un termini d’un any per presentar-ne el resultat. A partir de llavors, l’Ajuntament de Calella en farà la publicació, que passarà a formar part de la Col·lecció d’Estudis Locals. El primer volum aprofundeix en el naixement de la vila de Calella, entre els segles XIV i XVI.

En declaracions a Ràdio Calella TV, Noguera ha parlat de la importància de tirar endavant iniciatives que permetin conèixer i preservar la realitat històrica de la ciutat. Per a ell, és una afició.

No sóc historiador però sí he fet Teologia i t’obre les portes a entendre aspectes del passat. És bàsicament una afició que em porta a estudiar la història de l’Escola Pia de Catalunya i el seu fundador, Josep de Calassanç; o a Calella, amb els Amics Escoltes del Montnegre, la història de Sant Andreu de l’Arboceda. Al final, no ho fa un de sol, és un treball en equip, però amb la feinada al darrera de compilar la informació i escriure-la, que resulta sempre el més feixuc.

Aquest estiu, Noguera va oferir una conferència sobre el treball que s’ha fet des d’Amics Escoltes del Montnegre –entitat a la qual pertany– per recuperar l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *