Anuncien mobilitzacions per aturar l’enderroc d’una façana modernista del carrer Església

Preocupació per l’imminent enderroc de la façana d’una casa modernista de principis del selge XX que hi ha al número 81 del carrer Església, entre Sant Josep i Creus. Està previst que es tiri a terra el pròxim dilluns 7 de novembre i Amics del Patrimoni Històric anuncia una setmana de mobilitzacions i pressió ciutadana per evitar-ho. El seu president, Xavier Gamell, reclama també a la classe política local que “es mulli” per intentar convèncer als propietaris perquè contribueixin a la seva conservació. Segons ha explicat a Ràdio Calella TV, tindrien la intenció de fer una reforma integral de la casa, que té planta baixa i dues plantes alçades, i no tindria possibilitat de créixer en alçada, segons la normativa urbanística. Ara mateix, legalment, no hi ha mecanismes per impedir-ho.

És el moment de la negociació i d’intentar convèncer a la propietat perquè faci marxa enrere en les seves intencions. Així ho ha assegurat el president d’Amics del Patrimoni Històric, qui ha explicat que la finca en qüestió, en ple carrer Església, no està afectada per la moratòria urbanística que es va aprovar a principis d’any per estudiar l’ampliació del catàleg arquitectònic. De fet, els propietaris haurien sol·licitat el permís d’obres pocs dies abans, una petició que es tramita de forma automàtica des dels serveis tècnics de l’Ajuntament de Calella.

Xavier Gamell exposa doncs que intentaran que la propietat acabi sent sensible amb la pèrdua patrimonial que suposaria l’enderroc de la façana. Demana el suport ciutadà però també reclama el polític, a qui li demana que “es mulli” per evitar un episodi similar a la desaparició de la Torre dels Anglesos.

Farem una campanya per fer pressió al particular però també als polítics. El particular té tot el dret a defensar els seus interessos, només faltaria. Quan va fer la “maniobra” d’entrar la petició d’enderroc perquè suposadament tenia la informació que calia per fer-ho abans de declarar-se protegida, estava en el seu dret, no hi ha problema. L’únic que demanem és sensibilitat amb un element com aquest, perquè un cop estigui al terra ja no hi haurà marxa enrere. Fem la similitud amb la Torre dels Anglesos.

La casa consta d’una planta baixa, on hi funcionava un negoci de tatuatges, i dues plantes alçades. Segons l’informe artístic encarregat per Amics del Patrimoni Històric, la façana té una rica decoració escultòrica amb motius florals de color verd i ocre, fets amb pedra artificial i rajoles. Una estètica característica de les edificacions que encarregava la petita burgesia local de principis del segle XX. Aquestes rajoles es van fabricar als forns Sebastià Ribó de Barcelona, del qui va ser col·laborador habitual dels arquitectes Antoni Gaudí i Jeroni Granell. Al balcó del primer pis, hi destaca la barana de ferro torçat mecànicament i planxa retallada. L’informe exposa que seria “senzill” recuperar l’estat original de la façana i posar fi a la pràctica de destruir els baixos.

El president d’Amics del Patrimoni entén que la petició que es fa a la propietat comportarà un encariment del projecte d’obres i aquí és on, segons diu Gamell, hi entren les administracions. Posa damunt la taula que es podrien demanar les línies de subvencions que concedeix el Departament de Cultura. Creu fermament que és la via per salvar-la.

Està catalogada i això permetria una negociació amb l’Ajuntament per trobar vies de subvencions per a la preservació de patrimoni, que n’hi ha (…) Primer pas, catalogació i reconèixer que la façana no es tira; i a partir d’aquí buscar solucions possibles per mantenir-la i restaurar-la.

A tot això, s’apunta que la conservació de la façana significarà una revalorització de la finca, que es troba en ple carrer Església.

Sigui com sigui, l’entitat dedicada a la preservació i difusió del patrimoni històric local anuncia una setmana de mobilitzacions. Contemplen fer recollida de firmes i accions més contundents, que encara no s’han volgut donar a conèixer.

Segurament farem recollida de signatures, però d’una manera més moderna (…) Serà un programa de mobilitzacions molt i molt contundent, però de forma pacífica i popular, de caire festiu. Preveiem un acte final.

Mentrestant, Amics del Patrimoni Històric ha donat a conèixer la seva preocupació entre els associats, fent difusió del cartell anunciant les mobilitzacions.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.