[Àudio] [Efermèride] [Ara i Aquí] Entrevista al pobre del poble…

▼ Descarregar l'arxiu d'àudio

29 d’agost de 1949. El setmanari l’Estela entrevista al pobre de Calella. Un personatge que té molt intrigat al periodista perquè passa el dia al carrer, a prop de la parròquia, demanant almoïna. El 1949 és l’any en que katherine Hepburn i Spencer Tracy es barallaven al cinema a “La Costilla de Adán”.

Es tracta d’ Agustín García Miguel «pobre de oficio». Un home que és tothora pels carrers de Calella. És un senyor, alt, amb ulleres i gorra que depassa els 65 anys i que sempre diu «de manera impertinent» afirma el periodista de l’Estela «un vellet pobret». Afirma que recull tabac, diners i tot el que els vianants li donin.
Diu qui escriu l’article que no s’atreveix a dir que al senyor en qüestió no li calguin els diners però sí que en té alguns perquè no se’l veu pas massa prim. Diu que no sap quin jornal es deu treure cada día demanant però que segur que equival al d’un peó o un treballador de la fàbrica.
Afirma que és propietari de dues cases a Pineda, que no va voler estar massa temps a l’Hospital on va haver d’ingressar després d’una caiguda perquè no podia passar sense beure vi.
Segons sembla, el periodista el troba la porta de la parròquia assegut i li fa una entrevista.
El senyor és de La Coruña i té 66 anys, tot i que n’aparenta més perquè té la pell molt morena i arrugada i va sense afaitar. Diu que no té família i que s’ ha passat la vida navegant, bé diu, fins el 1914 i després va treballar als molls de Barcelona descarregant i després «amb aquella gent» em vaig quedar sense feina diu.
Viu de recollir papers a l’ hivern a l’estiu demanar almoïna.
El periodista el tracta ben bé com si es tractés d’un exemplar exòtic o un experiment de laboratori. Li fa preguntes personals com si no se’n pogués avenir de per què està en aquesta situació.
El matí de l’entrevista havia recollir dos vint o dos cinquanta.
La nit passada ha dormit a l’estació però sovint dorm al carrer.
Es pregunta el periodista si no se’l podria obligar a viure d’una altra manera.
El 1949 la Unió Soviètica funda el COMECON, el Consell d’Ajuda Mutua Econòmica. A Filipinas un Tifó mata gairbé mil persones i en deixa sense llar unes 20.000.
És l’any que George Cukor portava a la gran pantalla a Katherine Hepburn i Spencer Tracy amb «La costella d’Adam»


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *