Ona Maresme: Tres tendències en novel·la negra

▼ Descarregar l'arxiu d'àudio

Avui llegim a Carles Porta, Mikel Santiago i Jo Nesbo. Tres autors que acaben de publicar llibres categoritzats com a novel·la negra, però que segueixen tres corrents literaris molt diferents. La Mar Arenaza arriba amb una nova secció literària on recomanarem true crime, novel·la negra i terror. Recomanem: “Tor, foc encès”, ” El hijo olvidado” i “La casa de la nit”.

Tor. Foc encès. El 1896, les tretze famílies de Tor van registrar al seu nom una muntanya de 4.800 hectàrees, amb una clàusula per conservar-ne la propietat: mantenir la casa oberta o, com deien els veïns, tenir el foc encès tot l’any. En aquella època ningú volia marxar d’allà, però amb els anys les coses van canviar: qui voldria viure en un llogarret sense llum, aigua corrent ni cobertura de mòbil? Després de dues morts i anys de plets, el 1995 un jutge va sentenciar que la muntanya tenia un amo únic: Sansa. Als cinc mesos va ser assassinat. Qui va matar Sansa? Carles Porta ofereix finalment els testimonis i la documentació que permeten deliberar sobre aquest crim mai resolt. I amb la passió que l’ha dut a investigar aquesta història durant prop de trenta anys, narra en un relat excepcional uns fets verídics que han convertit Tor en un escenari mític i, alhora, en una metàfora de la història de la humanitat.

El hijo olvidado. Aitor Orizaola no passa pel seu millor moment. Mentre es recupera de la violenta resolució del seu últim cas com a agent de l’Ertzaintza i s’enfronta a un expedient disciplinari, rep una mala notícia. El seu nebot Denis, que de nen va ser com un fill per a ell, ha estat acusat d’assassinat. Però alguna cosa fa olor de podrit i Orizaola, encara que oficialment estigui de baixa, no pensa quedar-se de braços plegats. Denis sembla haver estat víctima d’una estranya conspiració. Una falsa acusació, un misteriós suïcidi, una poderosa família amb molt a ocultar… Aquestes són algunes de les pistes que portaran a Orizaola, al llarg d’una lectura sense treva, a la recerca d’un secret que es perd en el laberint de camins de la Bizkaia profunda mentre lluita per resoldre el cas més important de la seva vida.

La casa de la nit. Arran de la mort dels seus pares, en Richard Elauved, de catorze anys, ha anat a viure amb la seva tieta i el seu oncle al poble remot de Ballantyne. En Richard es guanya ràpidament la reputació d’inadaptat, i quan un company de classe —en Tom— desapareix, tothom sospita que ell n’és el responsable. Qui si no? Ningú se’l creu quan explica que va presenciar el que va passar amb en Tom, una escena esgarrifosa en una cabina telefònica al llindar del bosc. Ningú se’l creu excepte la Karen, una companya que anima en Richard a investigar on la policia no s’atreveix. Les pistes el porten a una mansió abandonada al bosc del Mirall i, de sobte, veu com una cara terrorífica l’observa des de la finestra. És llavors que sent com les veus comencen a xiuxiuejar-li a l’orella… Amb el seu estil inconfusible, Jo Nesbø converteix un argument de novel·la clàssica de terror en un thriller complex i renovador, tan sorprenent com impredictible. Pur Nesbø.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *