El president del Grup d’Astronomia Amics de Calella qualifica d’«expectant» el descobriment de set exoplanetes

SISTEMA_PLANETARI

La NASA ha descobert un sistema planetari que guarda moltes similituds amb el nostre: el sistema solar. En una roda de premsa que havia aixecat molta expectació, els experts de l’agència espacial han confirmat l’existència d’un estel nan vermell, a trenta nou anys llum de nosaltres, amb set planetes que l’orbiten.

Tots set tenen dimensions semblants a les de la Terra, i set es troben en l’anomenada zona habitable, és a dir, a una distància respecte del seu estel que permet que hi hagi vida perquè, si hi hagués aigua, podria mantenir-se en estat líquit.

Aquesta troballa fa que el sistema TRAPPIST-1, com s’anomena, sigui des d’ara un objectiu molt important per a futurs estudis. De fet, el telescopi espacial Hubble ja s’està utilitzant per buscar atmosferes al voltant dels planetes. El president del Grup d’Astronomia Amics de Calella, Joan Palau, ha explicat durant una entrevista a l’InfoMigdia que la troballa és important perquè fins ara no s’havia trobat mai un sistema amb tants planetes rocosos: “És una troballa important perquè fins ara no s’havia trobat mai un sistema amb tants planetes rocosos, no només es tracta de trobar planetes -que ja se n’han trobat molts- però la majoria de planetes trobats són gasosos com Neptú, Urà, Júpiter, Saturn, aquests no són habitables per a nosaltres. Ara al trobar tants de planetes rocosos és una novetat estel·lar”.

Joan Palau ha remarcat però que ara amb aquesta nova troballa es posen sobre la taula noves incògnites: “Dóna més peus a noves incògnites perquè aquests exoplanetes els han trobat des de la Terra, des de Xile, hi ha un problema amb els telescopis que estan a la Terra que si intenten buscar aigua o atmosferes ens trobem que la nostra atmosfera també té partícules d’aigua que podrien confondre. Es necessitaria un aparell fora de la Terra. El que hi havia fins ara ja ha deixat de funcionar”.

Joan Palau coincideix amb la NASA que la troballa és “sorprenent” i “extraordinària” en la llarga cursa per la recerca de vida fora del Sistema Solar. No descarta fer alguna xerrada des del Grup d’Astronomia Amics de Calella per explicar d’una manera més planera alguns conceptes d’aquesta troballa.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat