Augmenta la presència d’erugues processionàries abans del previst

Imatge d'arxiu

Les altes temperatures de l’hivern han avançat la presència de les erugues a uns nivells que freguen la plaga. En els darrers dies, diversos veïns de la ciutat han publicat fotografies a les xarxes socials alertant de la presència de la “processionària del pi”, una eruga que afecta als pins però també provoca urticària a les persones i als animals, especialment als gossos. El responsable de voluntaris dels Amics del Parc Dalmau, Josep Maria Juhé, assegura que s’ha estès molt per tot el parc i ha avisat que està a punt de convertir-se en una plaga.

Juhé ha explicat que la gran presència de la processionària pot estar causada per la calidesa de l’hivern.

“De fet ja va aparèixer a començament de desembre, vol dir que l’hivern no ha estat massa fred, encara que ens ha semblat que un dia ha fet fred, en realitat no és suficient per controlar aquest insecte que és la processionària.

Déu n’hi do la que hi arriba a haver. Normalment la processionària prefereix el pi blanc, que és un pi que al Parc Dalmau no n’hi ha gaire, tenim més pi pinyer, i n’hi ha bastanta, per tant, jo crec que en aquests moments si no és plaga poc li falta”

El responsable de voluntaris dels Amics del Parc Dalmau ha avançat que des de l’ajuntament s’està treballant per frenar l’expansió de l’eruga i ha detallat els diversos sistemes que s’utilitzen per combatre-la.

“Hi ha diversos sistemes, jo se que des de l’ajuntament, des de la regidoria s’hi està treballant, i el més ecològic seria a través d’ocells insectívors que es mengessin els cucs de la processionària, i jo se que hi estan treballant, estan buscant alguna fòrmula per poder frenar aquesta extensió. Després hi ha mètodes més enèrgics que consisteix en tallar els nius i emportar-se’ls, i després hi ha un altre sistema que s’està utilitzant bastant que és un tipus d’hormona, s’anomena feromones, que el que fa és enganyar-los, busquen l’atracció d’aquesta hormona i queden atrapats en una planta”

Juhé ha demanat calma a la ciutadania però aconsella a les persones que tinguin gossos que els vigilin, ja que l’eruga provoca urticària tant als animals com a les persones.

“Jo demanaria calma, però és clar, has de controlar el gos. El gos pot passar per qualsevol lloc, igual que les persones, si no ho toca no passa res. Això vol dir que potser has de portar el gos lligat […] Aquesta plaga s’ha estès molt per tot el parc, trobaràs pocs llocs per tot el parc que no hi hagi processionària”

Josep Maria Juhé ha explicat que la processionària és una espècie exòtica, va arribar a la nostra zona amb un pi de creixement ràpid que van importar d’Amèrica.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra al responsable de voluntaris dels Amics del Parc Dalmau, Josep Maria Juhé.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *