Augmenten les consultes mèdiques per grip a Calella

creu_groga

La grip ha assolit el nivell d’epidèmia a Catalunya, avançant-se pràcticament un mes respecte les dues campanyes anteriors. S’està registrant una mitjana de 111 casos diagnosticats per cada 100.000 habitats, amb una afectació més estesa entre els menors de 15 anys. Són les dades que acaba de fer públiques l’Agència de Salut Pública, que confirma que la majoria de casos no són de gravetat. Això sí, aquesta primera onada forta de la grip ha començat a saturar els serveis d’urgències hospitalaris i els centres mèdics. Ho constaten també des del centre mèdic Creu Groga.

“Està previst que augmenti el nombre de persones que venen per ser ateses, i no per un refredat encara que la gent ho confón. Ho esperem i, de fet, ja ho estem veient”, ha explicat Francesc Arqués, metge de Medicina General de la Creu Groga.

El principal símptoma que ens indica que podem estar patint la grip és la febre alta, que no acostuma a provocar el refredat comú. També tos, malestar general, mal de cap i irritació de nas i ulls. “La febre acostuma a ser alta i acompanyada de fibromiàlgies i vòmits; mentre que el refredat es presenta amb rinorrea i tos”, ha detallat Arqués.

Un 86% dels casos greus registrats al conjunt de Catalunya no estaven vacunats. Aquest és una mesura fonamental per prevenir el contagi, com també tenir una bona higiene respiratòria i de mans, que són les principals vies de transmissió.

“Per evitar el contagi, la persona afectada hauria de quedar-se a casa unes 24 hores per passar el procés gripal. Després tenir molta cura amb la neteja i no posar-se les mans a la boca sense netejar-les prèviament i evitar posar-se davant d’una persona que està tota la estona estossegant”, aconsella el doctor.

Quant al tractament, el doctor recorda que no s’han de prendre antibiòtics i que l’únic que es pot prescriure són analgèsics i antitèrmics per fer baixar la febre i els símptomes habituals.

“És una malaltia que s’allarga normalment entre 7 i 10 dies, mentre que la febre dura un màxim de 7 dies. Va desapareixent sola i, per tant, l’únic que s’ha de tractar són els símptomes, amb antitèrmics per la febre i hidratar-se molt”, ha explicat en una entrevista a Ràdio Calella TV.

En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics.

El Canal Salut del Departament de Salut de la Generalitat ha habilitat un apartat específic sobre la campanya de la grip, amb recomanacions quant a la prevenció o el tractament. També recorda que es poden fer consultes al telèfon 061 de CatSalut Respon, que està actiu les 24 hores del dia tots els dies de l’any.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat