Augmenten les hospitalitzacions per Covid a l’hospital de Calella

EDITATS_HOSPITAL OK WEB_27062022

Augmenten els contagis per Covid i les hospitalitzacions pels efectes de la malaltia. A l’àrea sanitària de l’Alt Maresme, l’hospital de Calella ha registrat en només una setmana un total de 21 nous ingressos. Del 15 al 23 de juny –l’útim període del qual se n’han publicat dades–, també es van donar 16 altes, deixant en 17 el nombre de llits ocupats per pacients Covid. També s’ha de lamentar una nova defunció. Aquest repunt dels contagis coincideix amb l’expansió de les noves variants BA.4 i BA.5 d’òmicron, que són més transmissibles i tenen una major capacitat d’esquivar la immunitat adquirida per vacunació. Ara mateix, la pandèmia continua en fase expansiva a Calella amb una Rt d’1,72. Això vol dir que una persona infectada pot arribar a passar el virus a gairebé dues més.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha xifrat en un 10% l’increment dels contagis per aquestes dues noves variants.

Assumim que la BA.4 i la BA.5 són les variants majoritàries a Catalunya, i tenen un escapament de les vacunes i de la immunitat natural que dona haver patit la malaltia. EL que és important recalcar és que les vacunes constitueixen una molt bona protecció davant la malaltia greu i les hospitalitzacions a les UCI.

Actualment, la taxa de vacunació amb tercera dosi és del 54%. Salut descarta que, ara per ara, s’hagi de posar la quarta dosi a tota la població, però sí en els col·lectius vulnerables quan la situació epidemiològica ho requereixi.

Símptomes de les noves variants d’òmicron

Les subvariants BA.4 i BA.5 es van detectar per primera vegada a Sud-àfrica, on van convertir-se en dominants. Segons el Ministeri de Sanitat, contenen mutacions que les fan més transmissibles que l’original i amb major capacitat per esquivar la immunitats. Els principals símptomes són:

-cansament i fatiga
-tos
-febre
-mal de cap
-secreció nasal
-dolor muscular
-mal de coll

A banda, també recullen altres símptomes, menys comuns, que poden experimentar els malalts amb aquesta variant:

-vòmits i diarrea
-vertígen
-dificultat per respirar
-pèrdua d’olfacte i gust

La durada dels signes clínics és de mitjana de 7 dies per als casos BA.4 i BA.5, davant de 4 dies per als altres casos d’òmicron.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *