Els abonaments de tren costaran la meitat a partir de setembre

Rebaixa del 50% en el transport públic estatal a partir de setembre i fins el 31 de desembre. És una de les mesures anunciades pel govern espanyol per pal·liar els efectes de l’augment del preus en la butxaca dels ciutadans. Els abonaments mensuals de Rodalies de Renfe passaran a costar la meitat, però no hi haurà cap canvi en la tarifa dels títols d’anada i tornada. Tampoc en la llarga distància, com l’AVE Barcelona-Madrid; però sí afectarà als títols multiviatge de mitja distància o Avant. En la compareixença de dissabte passat, el president Pedro Sánchez va anunciar que es transferiran els fons necessaris perquè les comunitats autònomes i els ajuntaments puguin aplicar una rebaixa del 30% dels seus transports, que poden complementar fins a arribar al 50%. La Generalitat ho ha garantit.

El vicepresident i conseller de Territori, Jordi Puigneró, ha assegurat que la Generalitat i els ajuntaments assumiran el 20% de la bonificació que no depèn de l’Estat. També ha criticat que no se’ls hagi informat prèviament de la decisió quan “afecta directament a les finances i la sostenibilitat dels pressupostos del transport públic”.

La Generalitat estima que la despesa serà de 35 milions d’euros, 22 dels quals els aportarà el govern català. La resta s’haurien de repartir entre els ajuntaments i els organismes de coordinació del transport metropolità.

Les mesures del pla anticrisi del govern espanyol contra l’augment dels preus

El decret de mesures anticrisi també recull l’anunciada rebaixa de l’IVA de la factura elèctrica del 10% al 5%, que s’aplicarà des de l’1 de juliol i fins a acabar l’any.

A més, un xec de 200 euros per a aturats, treballadors i autònoms amb una renta familiar inferior als 14.000 euros. Serà un pagament únic que es podrà demanar durant el juliol a través de l’Agència Tributària.

S’augmentaran un 15% les pensions de jubilació i d’invalidesa, i durarà fins el 31 de desembre. També es prorroga l’augment d’un 15% de l’ingrés mínim vital (IMV).

Fins a finals d’any, el preu màxim de la bombona de butà quedarà congelat als 19,55 euros.

El pla tindrà un impacte en els comptes públics de 9.000 milions d’euros, entre el que es gastarà i el que es deixarà d’ingressar. Una part de la despesa, però, es finançarà amb la recaptació del nou impost que el president va anunciar sobre els beneficis de les companyies energètiques. Serà un tribut que entrarà en vigor al gener, però que s’aplicarà sobre l’exercici d’aquest 2022.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *