Bombers, a punt del col·lapse

Parc de Bombers de Pineda de Mar

Els Bombers de Pineda de Mar han denunciat les condicions en les que treballen, amb manca de personal, vestuari de protecció, material i vehicles obsolets. És una situació en la que es troben els Bombers d’arreu de Catalunya i que, lamenten, fa massa temps que s’arrossega. Atendre dos serveis alhora seria, diuen, impossible.

El caporal del Parc de Bombers de Pineda de Mar, Jaume Martí, ha exposat la falta de personal en la que es troben. Tot i que haurien de ser mínim 5 persones de guàrdia, ahir eren només 3. A nivell català es necessiten, com a mínim, 1000 bombers més.

Demanem personal, el parc de Pineda teníem una dotació de 32 bombers i un cap de parc i actualment només som 24, per tant, això repercuteix en els serveis del dia a dia. Nosaltres normalment érem 8 de guàrdia i cada dia mínim 5 i ara sempre estem mínim 5 i aquests mínims s’han de cobrir amb hores extres i amb gent que ve d’altres parcs quan es pot. Ahir, per exemple, va estar tot el dia el parc de Pineda amb 3 persones. I el parc de Pineda està cobrint 10 poblacions amb 97 mil habitants.

Martí ha alertat que aquesta situació suposa un greu perill tant pels propis bombers com per la població. I és que en el cas que es produeixin dues emergències alhora, no tenen prou efectius per anar-hi. Martí ha explicat que han de demanar ajuda a altres parcs, un fet que multiplica el temps de resposta. Des de Pineda poden arribar en un temps d’entre 5 i 10 minuts, mentre que els bombers de Lloret o de Mataró, poden trigar més de 20 minuts. La diferència de temps, assegura, pot ser clau.

Un servei d’un foc d’habitatge, un servei d’un accident de trànsit, amb tres bombers només no donem. Ens posem en perill nosaltres i posem en perill a la gent que anem a salvar. Estem dient un col·lapse, col·lapse de personal, col·lapse de material. Un bomber sense un equip de protecció individual que és el que fem servir per sortir a apagar focs no pot treballar, per tant, no pot sortir del parc. Un bomber sense guants, un bomber sense màscara. Això és impensable.

Una situació que ha arribat al punt de col·lapsar el servei. Necessiten tot tipus de vestuari de protecció: des de roba, com camises i pantalons ignífugs, fins a material com guants, cascos, màscares o ampolles. Aquesta manca s’estén a tot Catalunya.

També necessiten posar-se al dia amb els vehicles. El caporal del parc de Pineda ha dit que alguns superen els 15 anys de vida útil, un fet que els suposa més manteniment i estar més dies parats. A més de veure reduït el nombre de vehicles, l’autoescala és un comodí que reclamen a altres parcs quan s’espatlla.

El parc de Pineda fa poc teníem 5 vehicles: hi havia una bomba rural pesada que era per focs forestals, hi havia una altra bomba rural pesada que és una mixta, que és la que teníem normalment per ajudar una mica a tot, teníem un vehicle que en diem una bomba lleugera, que és un vehicle més petit i tenim l’autoescala i un vehicle lleuger. Actualment, d’aquests vehicles ja només en queden quatre i l’autoescala és un vehicle comodí que marxa quan al parc de Mataró, al de Terrassa, al de Sabadell, al de Badalona, l’autoescala s’espatlla. Nosaltres estem una mica infradotats amb material i, a més a més, comptant que aquest vehicle marxa cada dos per tres i els vehicles cada dia són més vells i tenen més problemes.

Jaume Martí ha lamentat que porten molts anys reivindicant més personal i material i renovar els vehicles. Ha explicat que els tràmits per demanar-los s’allarguen molt en el temps degut a que s’han de fer concursos públics.

El responsable de la secció sindical de bombers de la UGT de Catalunya, Antonio del Río, ha explicat a Vilaweb que estan preparant una querella criminal contra la Generalitat per delicte greu contra la seguretat dels treballadors. També ha admès que hi ha risc per la població davant una denegació d’auxili per la falta de personal.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra al caporal del Parc de Bombers de Pineda de Mar, Jaume Martí.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *