Calella aprova les ordenances fiscals del 2016

L’Ajuntament de Calella ha fixat les ordenances fiscals per al 2016, impostos i taxes que entraran en vigor l’any vinent i que contemplen bàsicament una modificació de l’IBI urbà per la rebaixa mínima del tipus aplicat. La proposta del Govern Municipal de CDC i PSC es va presentar en sessió extraordinària del Ple Municipal i es va aprovar sense rebre el suport dels grups de l’oposició. Abstencions d’ERC i del PP, i vot contrari de la CUP i ICV. Es manté el calendari fiscal, ajustat en dates, que permet el pagament fraccionat de la contribució si el rebut es domicilia.

El Govern Municipal de CDC i PSC ha avalat amb els seus vots la proposta de modificació de les ordenances fiscals per al 2016, que rebaixen del 0,663 al 0,618 el tipus general de l’IBI urbà amb efectes mínims sobre l’import del rebut i els ingressos que percebrà l’Ajuntament de Calella. Segons l’estimació feta, serà mil euroes inferior respecte partida prevista en el pressupost actual.

Aspecte que va centrar el debat plenari celebrat ahir, posant de relleu així que l’IBI determina en gran mesura la disponibilitat pressupostària de l’administració local i, per tant, les polítiques de despesa i inversió.

ICV va rebutjar la proposta de l’executiu en considerar que s’està renunciant a explotar les capacitats de recaptació de l’Ajuntament que permetrien impulsar l’economia productiva i afavorir els col·lectius en situació de risc. “Nosaltres hauríem proposat iniciar un procés de 4 anys de pujada de l’IBI per apropar-nos a la capacitat de recaptació que tenim (…) I això no vol dir desafavorir a la gent que es troba en pitjors condicions; amb amb més diners podem redistribuir i afavorir-la”, assegurava el portaveu del grup ecosocialista, Sebastià Tejada, qui recordava que hi ha mecanismes correctors que fixen bonificacions per a determinats col·lectius.

El PP no va aprovar la proposta fiscal si bé comparteix que es modifiqui mínimament el tipus a la baixa i que això garanteixi el nivell de recaptació. “Mai estarem per incrementar els impostos, i més en la situació actual que estem sortint de la crisi”, va afirmar el portaveu popular, Josep Maria Pérez Basart. I es va mostrar contrari a canviar l’actual model per criteris de progressió. “Des del PP defensem sempre que els diners estiguin a la butxaca de particulars i empreses”, va afegir.

Va ser la CUP qui va centrar la seva intervenció en demanar un canvi del model que qualifica d’homogeneitzador per l’establiment d’un quadre progressiu segons els quals els que més tenen paguin més. El portaveu Jan Catà assegurava que aquesta fórmula seria la més ajustada a les característiques socio-econòmiques de la ciutadania. “Tenim un problema de desigualtats socials greus a la ciutat i al país, i no volem escanyar a les famílies. No diem de pujar sistemàticament els impostos, volem apujar els impostos als rics i reduir-los als pobres, aquesta és la filosofia de la progressivitat”, va defensar Catà.

El portaveu del PSC va donar la rèplica a la CUP, davant qui va defensar les garanties de l’actual model de tipus general perquè té un efecte proporcional sobre les propietats. Sobre les consideracions fetes per part dels ecosocialistes, en la línia d’apujar l’IBI per fer una millor redistribució de la riquesa, Josep Torres va afirmar que aquest objectiu s’ha de perseguir però a través dels impostos que graven les rendes, especialment del capital. “No defensarem un augment desproporcionat de l’IBI perquè no és l’eina per redistribuir de la riquesa. És clar que l’equip de Govern estaria encantat de disposar de 400 o 500 mil euros més, però renunciem a aquestes quantitats perquè pensem en la gent per a qui l’IBI li suposa una càrrega”, va respondre Torres.

ERC va defensar la necessitat de reformar el model fiscal de Calella com a única via per sortir d’una realitat que dibuixen en color gris i amb la qual, va dir el regidor Carles Ferrer, només es pot “gestionar la misèria” en referència a les possibilitats financeres de l’Ajuntament. Des de files republicanes es va apel·lar a un acord de consens sobre l’augment dels impostos i taxes -compartint el criteri de progressivitat-, i abordant també l’endeutament de l’administració local per projectar el futur de Calella. “La situació que vivim a Calella requereix d’una sacsejada que ens faci sortir de la letargia que fa massa anys que dura i ens fa viure en la grisor constant. Estenem la mà a parlar-ne i discutir-ho i, si cal, modificar els marges fiscals per donar embranzida a un projecte que vagi més enllà d’un cicle de 4 anys on impera el curt terminisme”, va oferir el regidor d’ERC.

Una oferta que no va ser recollida per part del Govern Municipal. El tinent d’Alcaldia d’Hisenda, Jordi Sitjà, del grup municipal de CDC, va assegurar que compliran amb el compromís electoral de moderació fiscal de la qual se’n desprèn la proposta de modificació de l’IBI. Recordava Sitjà que el tipus és únic i que si s’apuja això afectarà als 16.500 rebuts de finques cadastrals que es paguen a Calella. “Són molts els ciutadans amb propietats que tenen dificultats per tirar endavant el dia a dia. La proposta és correcta perquè pretén en aquest moment mantenir la recaptació per no gravar més els impostos”, va dir Sitjà.

Al marge de la modificació de la contribució de les finques urbanes que entrarà en vigor l’1 de gener del 2016, amb l’aprovació de la proposta d’ordenances fiscals també es dóna continuïtat a l’actual calendari de pagaments d’impostos i taxes. Aquest permet, com a mesura social, fraccionar el rebut de l’IBI en tres pagaments si es domicilia.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *