Calella comença a recuperar la Processó de Setmana Santa

passos

Aquest any 2017 es tornarà a fer, Divendres Sant, una processó amb alguns dels passos tradicionals de la ciutat, que es van recuperar fa un anys. Aquestes figures han estat restaurades i els darrers anys s’exposaven a la Capella de Sant Quirze i Santa Julita cada Setmana Santa, però aquest any algunes sortiran al carrer.

Els passos són els originals i són part de la història de Calella. Sortiran els tres més emblemàtics, que són el Crist mort, estirat, esculpit per Martorell, la Dolorosa, i el Crist clavat en Creu. N’ha parlat Cinto Busquet, rector en funcions de la Parròquia de Calella: “Són les imatges significatives del que representa Divendres sant, acompanyades per suficients persones i de manera segura pel casc antic de la ciutat, sortint i tornant a l’Església, amb algunes parades amb algun cant, poema o escrit referent al sofriment humà.. que no sigui només recuperar un folklore sinó ajudar-nos a viure amb la profunditat del Divendres Sant“.

I aquesta processó es recuperaria segons la tradició catalana, amb nivell cultural i artístic. Per tant no hi tindran cabuda ni cants de saetas, ni gent descalça, arrossegant cadenes amb els peus, o ni tan sols encaputxades. Busquet: “Tot el que està relacionat amb èpoques obscurantistes ho volem eliminar. Volem recuperar el que ens pot dir alguna cosa al segle XXI. Els que portin els passos aniran amb el vestit d’abans, digne, però no tapats amb caputxes ni aquells cucurutxos, ni penitents, ni allò d’amagar-se… tot això és d’un sentit de culpabilitat exagerat i no ho volem recuperar. Com a Església no volem donar aquesta imatge, sinó una imatge positiva i de mirar cap endavant“.

passos 2La resta de figures també es podran veure exposades com altres anys, pendents de ser restaurades i que puguin sortir al carrer amb seguretat. Entre elles hi ha «el petó de Judes», «Jesús fuetejat», la Creu dels Improperis… i la de Jesús damunt d’un ruc, que aquesta última si que ja es treu d’uns anys ençà per Diumenge de Rams.

I per Diumenge de Pasqua també es recupera una tradició, que és la de fer sortir la Mare de Deu vestida de blanc després del «Cant de l’Àngel», símbol de l’alegria per la Resurrecció de Crist. “Diumenge de pasqua, amb l’anunci de l’Àngel, aquest any també sortirà la Mare de Deu vestida de blanc, contenta per l’anunci de l’àngel, el triomf de la vida sobre qualsevol mal i foscor“, ha dit el mossèn.

Els passos no surten en processó des de fa uns 40 anys aproximadament.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Cinto Busquet, emesa a l’Info Vespre

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat