Calella cridada a decidir sobre la platja de gossos

Convocada oficialment la consulta sobre la platja de gossos promoguda per iniciativa ciutadana i que l’Ajuntament de Calella s’encarrega d’organitzar. Tal com va avançar Ràdio Calella TV, es farà el diumenge 3 d’abril i la ciutadania podrà decidir si vol o no que s’obri un espai per al lleure animal al litoral. A partir de la publicació al DOGC del decret d’alcaldia, signat amb data de 22 de febrer, se n’han pogut conèixer els detalls. Entre ells, com serà la papereta de votació en la qual, com s’havia acordat, es preguntarà als veïns i veïnes de Calella si volen modificar l’Ordenança Municipal de Convivència i Via Pública que ara mateix prohibeix la circulació i estada d’animals domèstics a les platges de maig a octubre.

La iniciativa ciutadana perquè es convoqui una consulta popular no referendària sobre la platja de gossos ja és una realitat. Aquesta setmana s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya els detalls del procés de participació, que tindrà lloc el diumenge 3 d’abril, tal com va avançar Ràdio Calella TV. Així, s’han esclarit els principals detalls de la convocatòria i com es podran fer les votacions.

▶️ Quan i com es podrà votar?
La consulta es farà el diumenge 3 d’abril, de 9 a 20h, i només s’ha habilitat el vot presencial. Per tant, no es podrà fer delegació de vot ni tampoc votació telemàtica, com s’havia apuntat anteriorment.

▶️ On hi haurà les meses de votació?
S’han establert dos punts de votació: l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament Vell, a la Plaça de l’Ajuntament, i l’Escola Freta del carrer Costa i Fornaguera número 2.

▶️ Qui podrà votar?
Segons el decret de la consulta, el cens electoral estarà format per totes les persones majors de 16 anys amb residència legal inscrites al padró municipal d’habitants de Calella a data de 31 de gener del 2022. Queden excloses aquelles que tenen un gos censat al registre d’animals de companyia municipal a data de 31 de gener del 2022.

La llista de persones es podrà consultar al servei d’atenció ciutadana de l’Ajuntament fins una setmana abans de la cita. Es podran presentar al·legacions sobre inclusions/exclusions del cens.

▶️ Quina serà la pregunta de la consulta?
Tal com s’havia acordat, la papereta que es trobaran els ciutadans que participin a la consulta farà referència a les actuals restriccions de la normativa municipal pel que fa a l’accés de mascotes a la platja durant el període estival. Diu així:

“Estaria d’acord en modificar l’Ordenança Municipal de Convivència i Via Pública, en el seu article 60.6, on es prohibeix la circulació i estada d’animals domèstics a les platges, de maig a octubre, i així poder habilitar un espai a la platja per a gossos per tot l’any?”

Es podrà respondre , no o no sé/no contesto.

papereta consulta

▶️ Qui s’encarregarà de la logística?
L’Ajuntament haurà de destinar els mitjans personals i materials perquè la consulta es pugui celebrar amb normalitat, posant a disposició urnes, cabines, paperetes i sobres suficients; com en un procés electoral.

▶️ Qui formarà part de les meses?
No s’especifica el nombre de meses que hi haurà en cada punt de votació. Cadascuna d’elles estarà formada per un president i dos gestors. Aquestes s’escolliran per mitjà d’un sorteig entre els empleats municipals que voluntàriament es presentin per formar-ne part i tinguin un nivell d’estudis de graduat escolar o equivalent.

▶️ Quan es coneixeran els resultats?
Un cop finalitzada la votació, els membres de cada mesa duran a terme el recompte provisional de les paperetes mitjançant un escrutini. Un cop finalitzat, s’estendrà l’acta que signaran tots els membres de la mesa i se’n lliurarà còpia al president de la Comissió de Seguiment.

La Comissió de Seguiment revisarà la documentació del recompte provisional i farà el recompte definitiu el tercer dia següent a la votació, en un acte públic. Serà el 6 d’abril.

▶️ Qui formarà part de la Comissió de Seguiment?
Estarà integrada per cinc membres i estarà presidida pel secretari accidental. També en formaran part l’administratiu de l’àrea de sostenibilitat, la coordinadora de l’àrea de sostenibilitat, la responsable del servei d’atenció ciutadana i una administrativa de l’oficina, que assumirà les funcions de secretària.

▶️ Hi haurà campanya institucional?
Sí. L’Ajuntament ha de garantir la campanya difusió institucional de la consulta, que està oberta a partir del moment en què s’ha convocat i s’allargarà fins el 2 d’abril a les 23.59h.

Haurà de donar-hi publicitat a través de la pàgina web municipal, les xarxes socials del consistori i l’emissora de ràdio municipal. Haurà de ser una campanya informativa de caràcter institucional que, en cap cas, podrà influir sobre la decisió de participar ni l’orientació de la resposta, garantint la transparència, la igualtat d’oportunitats i el respecte al pluralisme polític.

▶️ Quin cost tindrà?
Segons el decret de convocatòria, la consulta sobre la platja de gossos tindrà un cost estimat de 6.700 euros. L’import és la suma de les despeses de la campanya (3.500 euros), les retribucions de les persones que formaran part de la Comissió de Seguiment (2.625 euros), de les meses (2.520 euros) i el personal col·laborador (160 euros); i d’altres indirectes (130,7 euros). L’assumeix íntegrament l’Ajuntament de Calella.

▶️ El resultat serà vinculant?
En tractar-se d’una consulta popular convocada dins el marc de la llei catalana de consultes populars no referendàries, l’Ajuntament de Calella no té l’obligació d’aplicar-ne el resultat. Ara bé, l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini –ara de baixa mèdica– va expressar a través de Ràdio Calella TV el compromís del Govern Municipal de donar-hi compliment, però amb una condició respecte la ubicació de l’espai de lleure animal. Va dir que la decisió sobre on es crearà es sotmetrà també a consulta ciutadana, en aquest cas promoguda des del Govern Municipal.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *