Calella en Comú i Esquerra defensen que Gestaigua es reservi els beneficis del 2019 preveient l’impacte de la Covid

Gestaigua tancarà l’exercici del 2019 amb uns beneficis nets d’aproximadament 52.000 euros que, segons els estatuts de la societat mixta, s’han de repartir entre l’Ajuntament de Calella i Sorea en una proporció del 51%-49%, respectivament. Però Calella en Comú i Esquerra Republicana consideren que l’empresa mixta se’ls hauria de reservar en previsió de l’impacte que tindrà la pandèmia de la Covid en les seves finances. Ho van demanar en l’última reunió del Consell d’Administració, però no es va contemplar la proposta. Lluny de desistir-ne, ara reclamen que es pugui debatre en el pròxim Ple Municipal. En cas d’aprovar-se, i en compliment del mandat plenari, l’Ajuntament podria forçar la creació d’aquest fons de contingència.

El conseller i portaveu de Calella en Comú, Sebastián Tejada, ha detallat les circumstàncies financeres que, segons defensa, fan necessària prendre aquesta determinació i actuar amb prudència.

El consum baixa aquest any, la morositat augmentarà i l’empresa -i per tant la ciutadania- ha fet una renúncia important rebaixant les inversions previstos. Com que baixen els ingressos, els costos també pujaran. Tot apunta a que es necessari ser prudents i no fer el repartiment de dividends.

Des d’Esquerra, la consellera i regidora Míriam Sellés, ha recordat que Gestaigua, com a empresa mixta amb la majoria de capital públic, ha d’atendre també a la seva funció social i que cal preveure, de cara als pròxims mesos, que pugui augmenti el nombre de famílies que no tenen prou recursos per pagar el subministrament.

L’impacte negatiu a nivell econòmic pot arribar a ser important. Aquesta és la primera qüestió. I la segona és que s’hagi d’ampliar el fons social per donar un cop de mà a les famílies que no puguin fer front a les despeses de consum d’aigua i del servei de clavegueram. En un any excepcional com aquest, trobem coherent que es faci una reserva dels beneficis de l’exercici del 2019 a l’espera de disposar de dades més reals i fidedignes de l’impacte.

Esquerra va sumar-se a la proposta llançada inicialment per Calella en Comú durant l’última reunió del Consell d’Administració de Gestaigua, que no va ser atesa perquè, finalment, els representants dels partits del Govern Municipal van validar el tancament de comptes amb uns beneficis de 52.000 euros a repartir amb Sorea.

Com que la proposta ha de ser ratificada per la Junta General d’Accionistes de la companyia, veuen que encara tenen una altra oportunitat per forçar la creació d’aquest fons de contingència. Passa per elevar la proposta a Ple, però això implica que la sessió se celebri abans.

Tejada (Calella en Comú):

Demanem que el soci majoritari es negui o voti en contra de repartir el dividend. Com que la màxima expressió de la voluntat popular és el Ple, volem que el Ple li digui a l’alcaldessa que quan vagi a la Junta General digui que aquest any no es reparteixen. I de passada, i perquè no hi hagi errors procedimentals, que la Junta General es faci després del ple.

Míriam Sellés (Esquerra):

Davant del dubte que la Junta General es pugui celebrar abans del Ple Municipal, demanem que es tingui en compte la proposta i que el plenari el pugui debatre amb anterioritat.

Gestaigua tancarà el 2019 amb uns beneficis que ronden els 89.000 euros. Hi ha una reserva legal del 10% i una fixada pels mateixos estatuts de la companyia que pugen a 33.000 euros. Això dona els 52.000 euros de benefici que es poden repartir els dos socis capitalistes, el majoritari l’Ajuntament de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *