Les obres a la Fàbrica Llobet-Guri posen al descobert un jaciment arqueològic sota el futur pati de l’escola

Els operaris que estan realitzant els treballs d’adequació de la Fàbrica Llobet-Guri han fet una troballa d’alt valor arqueològic. Es tracta d’unes àmfores que es guardaven en un magatzem situat sota la nau central de l’equipament municipal, la zona que s’ha deixat lliure d’edificació per al futur pati de l’Escola Salicrú. El magatzem podria pertànyer a la Vila Romana del Roser i s’afegiria als elements històrics que ja es van trobar entre l’Hospital Sant Jaume i la Riera Capaspre, i entre la carretera N-II i la d’Hortsavinyà. Recordem que ja es van trobar unes restes l’any 1988 en el soterrani dels Toyca.

troballa2Les obres de modificació del traçat de la carretera, fa mig segle, van destruir part de la vila i els objectes que es van poder conservar es van traslladar al Museu Arxiu Municipal, on s’hi exposen molts fragments d’àmfora.

L’arqueòloga territorial del Maresme del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, Laia Grimalt, ha explicat a Ràdio Calella TV que es tenia constància i hi ha documentació relativa a la Vila Romana del Roser.

“Entre el 1997 i el 2002 es van dur a terme diverses intervencions arqueològiques, que van permetre afirmar que, en aquell lloc hi havia una vil·la, les restes estructurals documentades de la qual corresponen a la part urbana i a la part rústica; aquesta última dedicada a l’explotació vitivinícola, amb grans magatzems per a la producció de vi”, ha explicat Grimalt.

Gràcies a les intervencions es va poder localitzar un forn de terrissa a l’edifici Parkinsol. Les seves dimensions indiquen la importància d’aquests centre de producció i alhora emplaçament on residien els veïns de la vila. Les obres per al trasllat de l’escola han permès localitzar les àmfores preparades per a la seva comercialització.

magatzem_anforesEls Serveis Territorials d’Arqueologia i els d’Educació de la Generalitat de Catalunya estan valorant la possibilitat de conservar aquest jaciment intacte i connectar-lo amb el Museu del Turisme. Això permetria unir físicament l’equipament amb un futur espai arqueològic per a la difusió del passat històric de Calella, donant-li un caràcter emminentment didàctic.

Les obres que s’estan fent actualment a la Fàbrica Llobet-Guri en resultaran afectades però a hores d’ara el Departament d’Educació encara no ha concretat quin retard comportarà en el projecte per al trasllat del Salicrú.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *