Calella i Mataró s’uneixen per impulsar l’smart tèxtil al Maresme

sport_city_lab2

Avui s’ha presentat al centre tecnològic Eurecat de Mataró el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de Mataró- Maresme per impulsar l’smart tèxtil. Un projecte en el que participen l’Ajuntament de Calella, l’Ajuntament de Mataró i la fundació TecnoCampus, a més de l’Eurecat.

Es vol impulsar la innovació tèxtil a Mataró i la innovació amb l’esport a Calella. El projecte té un cost de prop de 2 milions d’euros i està subvencionat amb 951.857,62 euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per Catalunya 2014-2020.

L’Ajuntament de Calella rebrà 139.550€ per convertir el municipi en un laboratori urbà d’innovacions tèxtils en l’àmbit de l’esport, que rebrà el nom d’Sport City Lab. En la presentació, l’alcaldessa, Montserrat Candini, ha explicat que s’ubicarà a la segona planta de l’Hostal Vell, un espai que ja compta amb subvencions de la diputació de Barcelona i que es reformarà també gràcies als 573.000 euros del romanent de tresoreria.

L’Hostal Vell, que ja forma part d’una subvenció per part de la Diputació, estarà 100% finalitzat aquest mes de setembre i ja nosaltres el vam destinar per tot allò que té a veure amb l’economia productiva. Està al costat també de l’Oficina de Turisme i, per tant, totes les derivades de l’economia productiva. I ja havíem deixat una planta, crec recordar que és la segona, pel networking i esperant que vingués aquest Sport City Lab. Per tant, nosaltres ajudarem a promoure l’aplicació i la transferència al mercat des d’un punt de vista de les solucions esportives i d’enginy i ajudar a identificar Calella i el Maresme amb tot allò que tingui a veure amb l’expertesa, coneixement, innovació i desenvolupament.

El calendari de competicions esportives d’alt nivell i els esdeveniments internacionals que tenen lloc a Calella, com l’Ironman o la Volta Ciclista a Catalunya, són claus perquè la nostra ciutat es converteixi en un banc de proves.

L’Ajuntament de Mataró rebrà una subvenció de 95.175,34 euros per coordinar el projecte. Dins del projecte Reimagine Textile, el TecnoCampus serà l’entitat emprenedora, rebrà 246.614,83 euros. L’Eurecat liderarà la innovació tèxtil i desenvoluparà accions com una plataforma que englobi tots els serveis a la producció tèxtil a Catalunya gràcies als 302.363,52 euros del fons FEDER.

Miquel Rey, director general de negoci de l’Eurecat, ha explicat que amb aquest projecte es posarà el centre tecnològic a l’abast de les empreses, de moment unes 20, perquè puguin utilitzar la seva maquinària per crear prototips innovadors. S’invertiran 700.000 euros.

Un exemple destacat que ha rebut un finançament important, en el qual invertirem pràcticament 700.000 euros és obrir més aquest centre –l’Eurecat– amb l’orientació de posar a l’abast a dissenyadors industrials emprenedors el nostre coneixement i la nostra maquinària en l’àmbit d’entrar a disseny tèxtil. Màquines de tall, màquines de planxat, màquines de patronatge, però també impressió 3D i amb els tècnics i el nostre coneixement al costat, de manera que puguis venir aquí a fer el teu prototip.

L’Eurecat desenvoluparà també una iniciativa per crear un sistema innovador per transferir el coneixement tecnològic en l’àmbit de les indústries del disseny, que s’anomena Maresme Innova -Tech-Talent. Aquest projecte rebrà 168.153,94 euros. D’aquesta manera, es vol aconseguir que la indústria tèxtil catalana estigui més connectada i sigui més intel·ligent i innovadora. Rey ha posat exemples d’algunes de les peces tèxtils que ja s’han desenvolupat.

Un mallot ciclista calefactable, tota la part de portar sensors als equipaments esportius, a les plantilles, als mitjons, a proteccions de genoll, es pot equiparar amb temes d’esquena per veure com realment estàs fent la teva activitat esportiva. Àmbit salut que és un altre dels grans àmbits, per posar un exemple a reforçar que és la col·laboració amb les empreses petites i mitjanes i amb els hospitals a l’hora de fer-los-hi arribar propostes innovadores més sovint. A Mataró estem desenvolupant un sistema de protecció de llagues per persones enllitades.

Montserrat Candini ha avançat que l’Ironman que tindrà lloc el dia 7 d’octubre podria servir per provar alguns d’aquests productes, en el cas que des dels centres que formen part del projecte ho requerissin.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *